algebra
Ola: Sprawdzić własności następujących działań: (przemienność, łączność, element neutralny i
odwrotny)
a) x • y = x + y√2 dla x, y ε C
21 paź 17:10
ite:
Tu wystarczy skorzystać z definicji przemienności, łączności oraz elementu neutralngo i
odwrotnego.
Spróbuj tak zrobić.
21 paź 17:20
Ola: Mam coś takiego, ale nie pasuje mi to za bardzo:
1.Przemienność:
x•y = y•x
x+y√2 = y+x√2
Nie jest przemienne (?)
2.Łączność
(x•y)•z = x•(y•z)
L = xz+y√2*√2 = xz+2y
P = x•(y•z) = x•(y+2√2) = xy+2√2•√2 = xy+4
Nie jest przemienne (?)
3.Element neutralny
x•e=e•x=x
x•e=x
x+e√2 = x
e√2 = x−x
e = 0 (Brak elementu neutralnego?)
21 paź 17:56
Pan Kalafior:
1. dobrze policzone, ale brak uzasadnienia
2. źle policzone
3. dobrze policzone, brak uzasadnienia
21 paź 18:05
ite:
Czy w 3/ obliczony element neutralny nie jest tylko prawostronny ?
21 paź 18:17
jc: Czym jest zbiór C?
21 paź 19:17