matematykaszkolna.pl
Założenia do równań wykładniczych Maturzystka: Dobry wieczór wszystkimemotka Nie wiem jak tworzyć warunki do równań wykładniczych z parametrem. Od czego zależy kiedy będą 2 rozwiązania a kiedy 1? Mógłby ktoś rozpisać te zależności? (Jako przyklad przytoczę zadanie, może bedzie sie łatwiej odniesc) m* 2x + (m+3)* 2(−x) −4=0 Niech 2x=t ∧ t>0 mt2 −4t + (m+3) =0 2 rozwiązania gdy: m≠0, Δ>0, t1&t2>0, t1+t2>0 1 rozwiązanie gdy: 1) m=0, t0>0 lub 2) m≠0, Δ>0, t1*t2<0, lub 3) m≠0, Δ>0, t1*t2=0, t1+t2>0 lub 4) m≠0, Δ=0, t0>0 Takie założenia zastosowaliśmy na lekcji do tego równania, o ile m i Δ rozumiem o tyle nie wiem jak t wpływa na liczbę rozwiązań. Domyślam sie tez, ze zalozenia nie sa jednakowe dla wszystkich rownan wykladniczych, wiec zrozumienie tych zaleznosci jest dla mnie niezbedne do dalszego rozwiazywania zadan.
21 paź 19:14
6latek: jesli masz rownanie kwadratowe z parametrem to dla m=0 dostajesz rownanie liniowe ktrore ma jedno rozwiazanie
21 paź 19:27
ite: Równanie wyjściowe (wykładnicze) ma jedno rozwiązanie jeśli równanie ze zmienną pomocniczą (kwadratowe lub liniowe) ma: 1/ dokładnie jedno rozwiązanie i jest ono dodatnie 2/ dwa rozwiązania ale tylko jedno z nich jest dodatnie Te warunki są opisane u Ciebie w pkt 1/−4/.
21 paź 19:33
Maturzystka: Juz wiem, dziekuje za pomoc
21 paź 21:15