Założenia do równań wykładniczych
Maturzystka: Dobry wieczór wszystkim

Nie wiem jak tworzyć warunki do równań wykładniczych z parametrem.
Od czego zależy kiedy będą 2 rozwiązania a kiedy 1?
Mógłby ktoś rozpisać te zależności?
(Jako przyklad przytoczę zadanie, może bedzie sie łatwiej odniesc)
m* 2
x + (m+3)* 2
(−x) −4=0
Niech 2
x=t ∧ t>0
mt
2 −4t + (m+3) =0
2 rozwiązania gdy: m≠0, Δ>0, t1&t2>0, t1+t2>0
1 rozwiązanie gdy:
1) m=0, t0>0
lub 2) m≠0, Δ>0, t1*t2<0,
lub 3) m≠0, Δ>0, t1*t2=0, t1+t2>0
lub 4) m≠0, Δ=0, t0>0
Takie założenia zastosowaliśmy na lekcji do tego równania, o ile m i Δ rozumiem o tyle nie wiem
jak t wpływa na liczbę rozwiązań.
Domyślam sie tez, ze zalozenia nie sa jednakowe dla wszystkich rownan wykladniczych, wiec
zrozumienie tych zaleznosci jest dla mnie niezbedne do dalszego rozwiazywania zadan.