matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 2.9.2009
Zadania
Odp.
6
Marcik:
Czy ktoś mi pomoże? Proszę... wstaw znaki + − * / √ tak aby zgadzał się wynik
4
pomocy:
prosze o komentarz
pomózcie
0
pomocy:
Pewien monopolista ustalił, że funkcja cena−zbyt na jego produkt dana jest wzorem p[y] = 24 – 4y (y to produkcja w tys. szt., a p[y] to cena w zł/szt.). Jaki jest maksymalny przychód jaki
0
Marcik:
wstaw znaki + − * / √ tak aby zgadzał się wynik 8 8 8=6
0
pomocy:
Pewien monopolista ustalił, że funkcja cena−zbyt na jego produkt dana jest wzorem p[y] = 24 – 4y (y to produkcja w tys. szt., a p[y] to cena w zł/szt.). Jaki jest maksymalny przychód jaki
11
kicia:
ile to jest
√
57,76
10
Maniek:
(x−a)² + (y+2a)² = a+4 Ma jedno rozwiązanie.
3
:))):
1. Pole trójkąta równobocznego jest równe 96
√
3
cm
2
. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie i długość promienia wpisanego w ten trójkąt.
1
kicia:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania
1+x+x
2
+...=4x
9
elko:
Co jest wieksze 25
2
0
czy 20
2
5
i jak to udowodnic ?
5
agnez:
Proszę o pomoc! Z cyfr 0, 1, 2, 3, 4, 5 układamy liczby sześciocyfrowe. Ile otrzymamy liczb sześciocyfrowych,
3
arturś:
Funkcja kwadratowa o miejscach zerowych x
1
= −3 i x
2
=4 , której wykres przechodzi przez punkt P = (0,12) ma wzór:
2
Ludi:
2
−3
*
3
√
8
2
ILE TO SIĘ RÓWNA ?
2
agnez:
Z cyfr 0, 1, 2, 3, 4, 5 układamy liczby sześciocyfrowe. Ile otrzymamy liczb sześciocyfrowych, których cyfry nie powtarzają się i tworzą liczę parzystą.
10
elo:
PROSZE O POMOC, JA STARAM SIĘ POMAGAĆ POD RÓŻNYMI NICKAMI,dzis jako "elo", A POMOCY NIE OTRZYMAŁAM...
1
asia:
na podstawie wykresu ustal wzor f. kwadratowej w postaci ogolnej majac miejsca zerowe x1=−1 x2=5 ramiona do gory
10
kobieta:
Woreczki do lodu kosztują 24,40 zł. Teraz 22 woreczki, czyli o 10% więcej za tę samą cenę.
4
Kwasim:
Oblicz odległość punktu A = (−3,2) od prostej y = −2x+1
3
asia:
x1=−1 x2=5 ramiona do gory
3
Kwasim:
Znajdź długość i środek odcinka o końcach w punktach A = (−1,5) B = (2,−3)
0
ETO Basiu ***mat*** pomocy:
Witaj Eto, Basiu jeszcze raz serecznie dziękuję, że tyle razy mi pomagałyscie przed wakacjami i prosze o pomoc po raz koljeny, dodałam zadanie o trapeznie poniżej, nick
**mat***
9
Kwasim:
Podaj równanie prostej przechodzącej przez punkt A (−1,3), B (2,7)
2
Pomocy:
uzasadnij, że nie istnieje kąt ostry α, że sinα + cosα = 5/3
3
gRANDER:
Oblicz
0
***mat***:
w trapezie ABCD dwusieczna poprowadzona z wierzchołka B dzieli bok CD w punkcie E, tak, że EB II AD, oblicz miary kątów tego trapezu, przy czym (α=I<AI, β=I<BI, γ−kąt przy wierzchołku
1
Karolina3091:
witam
potrzebuje pilnie pomocy przy tym zadaniu; w trojkacie ABC sa dane α=80stopni β=40 stopni. promien okregu opisanego na tym trojkacie ma dl
1
oli:
3x
2
+3y2−15=0 6xy−12=0
5
Kwasim:
Podaj równanie prostej prostopadłej do 3x−y+2=0 i przechodzącej przez punkt B(−1,3)
3
Kwasim:
Podaj równanie prostej równoległej do 2x−4y+1=0 i przechodzącej przez punkt A(2,7)
25
Matek:
Czesc. Mam maly problem z funkcja liniowa. Ma ona wzor : y jest rowne wartosc bezwzgledna z x podzielic przez x. Na podstawie tego wzoru mam wyznaczyc punkty przeciecia z osia x i y, ale
1
oli:
f(x,y)=x
2
−3x
3
*y
2
+3y
7
kasia:
Dany jest wycinek koła, odpowiadający kątowi środkowemu α. Skonstruuj okrąg styczny do łuku tego wycinka i obu promieni tego odcinka.
1
kasia:
Dany jest trójkąt ABC. Skonstruuj prostokąt KLMN taki, że KL ⊂ AB, M ∊ BC, N ∊ AC oraz |KN| : |KL|=2:3.
1
Heather:
Dany jest prostokąt o bokach a i b oraz prostokąt o bokach c i d. Długość boku e to 90% długości boku a. Długość boku d to 120% długości boku b. Oblicz, ile procent pola prostokąta o
2
kasia:
prosze o pomoc z tymi zadankami, bylabym wdzieczna za jakies wskazowki bo nie mam pojecia jak sie za to zabrac
z gory dziekuje za odpowiedz
3
Aś:
witam. mam do zrobienia zadanie. muszę je wykonac za pomocą układu równań. mógłby ktoś podpowiedziec jak zacząc i jakie równania ułożyc? z góry wielkie dzięki.
2
kasia:
Dany jest trójkąt ABC. Skonstruuj prostokąt KLMN taki, że KL \subset AB, M \in BC, N \in AC oraz |KN|
KL|=2:3.
0
kasia:
W dany trójkąt równoboczny ABC wpisz trójkąt równoboczny, którego odpowiednie boki są prostopadłe do odpowiednich boków danego trójkąta.
1
kasia:
Dany jest kąt wypukły o wierzchołku A i punkt X, położony wewnątrz tego kąta. Skonstruuj okrąg przechodzący przez punkt X i styczny do ramion tego kąta.
1
kasia:
Dany jest wycinek koła, odpowiadający kątowi środkowemu \alpha. Skonstruuj okrąg styczny do łuku tego wycinka i obu promieni tego odcinka.
1
kasia:
Dane są równoległe odcinki AB oraz CD. Znajdź jednokładność J
s
0
taką, by J
s
0
(AB)=CD.
7
Tadek:
Jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowej f jest liczba 5, maksymalny przedział, w którym ta
2
Maniek:
Zaokrąglij liczbę 2,(7) do częsci tysięcznych Zaokrąglij liczbę0,7(4) do części tysięcznych
5
muszka :
czy ktos moglby napisak jak mozna zrobic te zadania bardzo prosze 1. udowodni ze nie istnieje trójkąt w którym wysokości maja długości 2, 3, 12
7
lars:
proszę o pomoc 1. wykaz ze nie istnieje trapez równo ramienny ABCD o podstawach AB i CD w którym kat ostry
7
Tadek:
Witam czy ktos potrafi rozwiac szczególowo tak abym go zrozumial , mysle mysle i nic z teog nie wychodzi.
7
cromer :
prosze o pomoc 1. długość boków trójkąta ABC są kolejnymi liczbami naturalnymi. Miara kata , który leży
1
lars:
1.z wierzchołka kwadratu o boku dl 10 narysowano okrąg tak ze punkty przecięcia okręgu z kwadratem oraz środek tego okręgu utworzyły trójkąt równoboczny znajdź długość promienia tego
4
cromer:
1. W trójkąt równoboczny o boku 6cm wpisano kwadrat oblicz pole kwadratu 2. wykaż ze pole pole prostokąta, którego przekątna tworzy z bokiem tego prostokąta kat o
6
Edek:
Kwadrat piątej części stada bizonów zmiejszonej o 3 pasie się na łące. Został na widoku tylko jeden bizoń. Ile było bizonów?
24
:-)TO TYLKO JA:
Hej...Pomoże ktoś? Jaki to ciąg: malejący,czy rosnący?