zadanie tekstowe
Aś: witam. mam do zrobienia zadanie. muszę je wykonac za pomocą układu równań. mógłby ktoś
podpowiedziec jak zacząc i jakie równania ułożyc? z góry wielkie dzięki.
Statek przepłynął 125 km płynąc 4 godziny w dół rzeki, a następnie 2 godziny w górę rzeki.
Innym razem statek przepłynął 115 km płynąc 2 godziny w dół, a nastepnie 4 godziny w górę
rzeki. Oblicz prędkość własną statku oraz prędkość prądu rzeki.
2 wrz 17:51
tim: Ja.
2 wrz 18:29
tim: s1 = droga 1 = 125km
s2 = droga 2 = 115km
s = V * t
{(V statku + V prądu rzeki) * 4 godziny + (V statku − V prądu rzeki) * 2 godziny = 125km
{(V statku + V prądu rzeki) * 2 godziny + (V statku − V prądu rzeki) * 4 godziny = 115km
Gdy statek płynie w gorę rzeki, płynie pod prąd, a zgodnie z zasadami fizyki prędkości się
odejmuje.
2 wrz 18:31
Aś: dzieki
2 wrz 18:56