Obliczenia procentowe.
kobieta: Woreczki do lodu kosztują 24,40 zł.
Teraz 22 woreczki, czyli o 10% więcej za tę samą cenę.
O ile procent obniżyła się cena jednego woreczka do robienia kulek lodu?
2 wrz 20:18
elo: kiedyś: 22−10%*22=22−2,2=19,8 woreczka kosztowało 24,40... cos tu jest nietak albo nie
rozumiem. sprawdź czy dobrze przepisałaś zadanie
2 wrz 20:21
Bogdan:
22 woreczki, czyli o 10% więcej, niż przed zmianą ceny − to ile było woreczków przed zmianą
ceny?
2 wrz 20:22
Bogdan:
elo − źle rozumujesz
2 wrz 20:22
tim: Zadanie z Matematyka z Plusem. Brakuje rysunku.
2 wrz 20:22
tim: Ładnego rysunku. Witaj Bogdanie.
2 wrz 20:23
Bogdan:
Witaj Tim

. Widać, ze rok szkolny się zaczął.
2 wrz 20:25
Bogdan:
x− liczba woreczków przed zmianą ceny.
x + 10%x = 22 to x = ?
2 wrz 20:25
tim: Aż gorąco mi się dziś zrobiło ;>
2 wrz 20:26
kobieta: x=20 na logikę
2 wrz 20:33
Bogdan:
Jeśli woreczki przed zmianą ceny i po jej zmianie były za tę samą cenę, to zachodzi tu
sprzeczność. Sformułowanie "ta sama cena" oznacza, że nie było zmiany ceny.
Podaj poprawnie treść zadania.
2 wrz 22:02