trygonometria
Pomocy: uzasadnij, że nie istnieje kąt ostry α, że sinα + cosα = 5/3
podstawiałam wartości, ale mi nie wychodzi.
proszę o sensowne rozwiązanie i wytłumaczenie.
2 wrz 20:05
elo: sinα=5/3−cosα
jeśli istnieje takie α to spełniona jest jedynka trygonometryczna:
sin
2α+cos
2α=1
podstawiamy:
(5/3−cosα)
2+cos
2α=1
25/9−10/3cosα+2cos
2α=1
2cos
2α−10/3cosα+16/9=0
wylicz deltę i zapisz tu co Ci wyszło

rozumiesz?
2 wrz 20:26
Eta:
podnosimy obustronnie do kwadratu:
sin2 α + 2sinα*cosα + cos2α= 259
2 sinα*cosα +1 = 259 => 2sinα*cosα= 259 −1
sin2α= 2sinαcosα
zatem: sin2α= 169 >1 −−− sprzeczność
2 wrz 20:32