MONOTONICZNOŚĆ CIĄGU
:-)TO TYLKO JA: Hej...Pomoże ktoś?
Jaki to ciąg: malejący,czy rosnący?
bn=−5n2+10
2 wrz 10:06
Bogdan:
Odpowiedz − jak ustala się monotoniczność ciągu? Jeśli nie znasz odpowiedzi, to znajdź
ją gdzieś, np. w podręczniku, w internecie wpisując hasło "monotoniczność ciągu" w GOOGLE,
a także na tej stronie klikając tutaj
263
2 wrz 10:10
AS: Brawo Bogdan!
Nareszcie ktoś mobilizuje do samodzielnej pracy, a nie podaje gotowiznę
do przepisania.
Taki charakter pomocy powinien występować.
Wzajemna współpraca,naprowadzanie,pokaż co zrobiłeś a ja sprawdzę.
Rozwiązania pełne ograniczyć do faktycznie trudnych problemów.
2 wrz 10:20
:-)TO TYLKO JA: bn+1=−5(n+1)2+10
bn+1−bn=−5(n+1)2+10−(−5n2+10 )=
=−5(n2+2n+1)+10+5n2−10=
=−5n2−10n−5+10+5n2−10=−10n−5>0
malejący
Czy tak jest dobrze?
2 wrz 10:22
:-)TO TYLKO JA: 

?
2 wrz 10:29
Bogdan:
Uwaga na zapisy: nie bn+1, ale bn+1, używaj nawiasów klamrowych { } do zapisywania
indeksów górnych oraz dolnych zawierających więcej niż jeden znak, "n+1" ma 3 znaki.
−10n − 5 = −5(2n + 1) < 0 dla n∊N+
Ciąg (bn) jest malejący, bo bn+1 − bn < 0
2 wrz 10:32
:-)TO TYLKO JA: Dzięki...a jak zabrać się za to?
Dane są ciągi arytmetyczne 17,21...oraz 16,21...
Znajdź 5 początkowych liczb,które występują zarówno w jednym,jak i w drugim ciągu?
2 wrz 10:35
Bogdan:
Najprościej jest wypisać kilka wyrazów każdego z ciągów, wyłapać pierwsze dwa powtarzające się
wyrazy (pierwszy już jest, to liczba 21) i wyznaczyć ich różnicę.
2 wrz 10:38
:-)TO TYLKO JA: 1 ciąg: r=4,a1=21,a6=41
2 ciąg:r=5,a1=21,a5=41
...ale co dalej?
2 wrz 10:46
Bogdan:
Dla różnych ciągów stosujemy różne oznaczenia:
(an): a1 = 17, a2 = 21, r = 4,
(bn): b1 = 16, b2 = 21, r = 5,
(cn): c1 = 21, c2 = 41, r = 20,
2 wrz 10:51
Bogdan:
Trzeba jeszcze obliczyć: c3, c4, c5.
2 wrz 10:55
:-)TO TYLKO JA: Jasne

c
3=c
1+2r=21+40=61
c
4=c
1+3r=21+60=81
c
5=c
1+4r=21+80=101
Wielkie dzięki Bogdanie

Aaaa...mam tu jeszcze coś, do czego nie wiem jak się zabrać..
Zbadaj monotoniczność ciągu:
a
n+1=a
n−3n ,gdy a
1=8
2 wrz 11:00
:-)TO TYLKO JA: Już domyśliłam się,że trzeba wyliczyć c
2 wrz 11:01
Bogdan:
Można też tak:
a1 = 21, r = 20,
a2 = 21 + 20 = 41,
a3 = 41 + 20 = 61,
a4 = 61 + 20 = 81,
a5 = 81 + 20 = 101.
Monotoniczność ciągu określamy odczytując znak różnicy: an+1 − an przy n∊N+.
Przenieś an na lewą stronę i zadanie skończone.
2 wrz 11:11
:-)TO TYLKO JA: No,tak

.Tak jest szybciej

Nie wiem,jak mam to a
n przenieść.:(
2 wrz 11:18
Bogdan:
an+1 = an − 3n i n∊N+ to an+1 − an = −3n < 0, ciąg an jest malejący, bo
różnica an+1 − an jest ujemna.
2 wrz 11:23
:-)TO TYLKO JA: A po co podają to a
1=8?
Dalej nic nie rozumiem...
Podstawiam je?
Za n też podstawiam sobie jakąś liczbę N
+?,np.2
a
2+8−a
2=−6
a
8=−6

2 wrz 11:33
Bogdan:
To jest postać ciągu podanego w postaci rekurencyjnej.
a1 = 8 i an+1 = an − 3n.
Trzeba wypisać kilka początkowych wyrazów takiego ciągu i po ich analizie wyprowadza się
wzór ogólny ciągu.
a1 = 8
a2 = 8 − 3*1 = 5
a3 = 5 − 3*2 = −1
a4 = −1 − 3*3 = −10
W tym przykładzie dla określenia monotoniczności ciągu jest to zbędne. Wystarczyło
zauważyć, że różnica an+1 − an jest ujemna.
2 wrz 11:38
:-)TO TYLKO JA: No i tym mnie wprowadzili w błąd

Czyli jak będzie taki przykład:
a
n+1=a
n+1/
√n :a
n+1−a
n=1/
√n to będzie to ciąg rosnący,bo różnica jest dodatnia?
2 wrz 11:47
Bogdan:
Tak
2 wrz 11:51
:-)TO TYLKO JA: Inny przykład:a
n+1=−a
n
a
n+1+ a
n=0

2 wrz 11:53
Bogdan:
Np.:
a1 = 2
a2 = −2
a3 = 2
a4 = −2
itd.
Taki ciąg nie jest monotoniczny. To jest ciąg naprzemienny o stałej bezwzględnej wartości.
2 wrz 12:00
:-)TO TYLKO JA: Aaaaa...Dzięki serdeczne za pomoc

Miłego dnia.
P.S.To pole trójkąta o wierzchołkach ABC u użytkowniczki" kika22c" jest dobrze wyliczone?
2 wrz 12:09
:-)TO TYLKO JA: OCZYWIŚCIE,ŻE TAK
2 wrz 12:15
Bogdan:
Tam pole trójkąta PΔ = 14
2 wrz 12:17