zad
elo: PROSZE O POMOC, JA STARAM SIĘ POMAGAĆ POD RÓŻNYMI NICKAMI,dzis jako "elo", A POMOCY NIE
OTRZYMAŁAM...
***mat***
w trapezie ABCD dwusieczna poprowadzona z wierzchołka B dzieli bok CD w punkcie E, tak,
że EB II AD, oblicz miary kątów tego trapezu, przy czym (α=I<AI, β=I<BI, γ−kąt przy
wierzchołku
c i δ analogicznie kąt przy wierzchołku D)
2 wrz 20:28
tim: Nie ma nic więcej?
2 wrz 20:35
elo: żadnych danych więcej nie podali, ale jak chcesz to mam jeszcze jedno zadanie którego nie
umiem. oba są na poziomie trzeciej liceum klasa maturalna profil z rozszerzona matematyką,
zadanie na rozgrzewkę z okazji pierwszej lekcji matmy po wakacjach
2 wrz 20:37
tim: Mi nie wychodzi nic. Może Bogdan coś wymyśli
2 wrz 20:38
tim: Wyszło mi, że są kąty β, 180−0,5β, 0,5β i 180−β. Tyle. Zależnie od β będą różne kąty. Bogdan
coś może wymyśli.
2 wrz 20:42
elo: a tu chyba da sie wyliczyć wartość kątów... dokładną i nie zależną od żadnego z nich.. jak
myślisz Bogdanie?
2 wrz 20:45
tim: Dajmy mu moment
2 wrz 20:47
Bogdan:

ABED jest równoległobokiem.
Można wyznaczyć miary kątów wewnętrznych trapezu ABCD w zależności od miary jednego
z kątów wewnętrznych tego trapezu.
2 wrz 21:00
tim: Czyli miałem racje

Yeah...
2 wrz 21:02
Bogdan:
Trzeba przyjąć miarę jednego z kątów trapezu za wiadomą, np.: α, wtedy:
β = 2δ = 2*(180o − α) = 360o − 2α
γ = 180o − β = 180o − (360o − 2α) = 2α − 180o
δ = 180o − α
2 wrz 21:04
Bogdan:
Jeśli przyjmiemy za wiadomą miarę β, to:
| | 1 | |
α = 180o − δ = 180o − |
| β |
| | 2 | |
γ = 180
o − β
2 wrz 21:08