funkcja
Tadek: Jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowej f jest liczba 5, maksymalny przedział, w którym
ta
funkcja jest malejąca to <2, +∞)
. Największa wartość funkcji f w przedziale <− 8,− 7> jest równa (−24). Wyznacz wzór funkcji f
no zeby nit ne umial tego rozwiazac ? proszee
2 wrz 17:34
Eta:
Witam

rozwiąż układ równań:
F( 5) =0 i x
w =
−b2a= 2 , a < 0 −−−bo ramiona paraboli skierow. w dół
i f( −7) = −24
zatem:
25a +5b +c =0
b = − 4a
−49 a − 7b +c = −24
myślę ,że już sobie poradzisz?
podpowiem: powinno Ci wyjść: a = −
13 , b=
43 , c =
53
czyli f(x) = −
13x
2 +
43x +
53
2 wrz 18:55
tim: Już rozwiązałem....
2 wrz 18:58
2 wrz 18:58
Tadek: tepy jestem po tych wakacjach

ale jak rozwiac te rownanie bo skad ci wyszlo np te a = −1/3
2 wrz 19:38
Tadek: jeden dobry przyklad i jzu napewno o nic nie spytam

bede bardzo wdzieczny
2 wrz 19:39
Eta:
ach,,,, rozwiązujac układ trzech równań otrzymasz:
podstawiając za b = −4a do pierwszego i drugiego równania:
25a −20a +c =0 => c = −5a
teraz do ostatniego : ( w ostatnim jest chochlik powinno być : +49a, sorry
49a +28a −5a = −24 => 72a = −24 => a = −13
2 wrz 19:58
Tadek: no wlasnie o tmo mi chodzilo wielkie dziekiiiiiii
2 wrz 20:05