Ja spróbuję ponownie, ale nie biorę odpowiedzialności za moje rozwiązanie..
1. Skoro funkcja ma miejsce zerowe 5, znamy jej jeden punkt: (5,0)
2. Skoro funkcja jest malejąca dla <2, +∞) jest rosnąca (−∞, 2>, zatem jej wykres wygląda tak
jak wyżej.
3. Skoro z przedziału <−8, −7> funkcja rośnie (zielona ciągła linia) wartość największą (−24)
przyjmuje dla wartości .... (dokończ). Zatem masz kolejny punkt (..., −24)
4a. Wiedząc, że parabola jest symetryczna możesz wyznaczyć drugie miejsce zerowe (−1) (−1,0)
lub
4b. Patrząc na przedziały monotoniczności możemy określić wierzchołek. Punkt (2, z), gdzie z
trzeba znaleźć.
Mając te dane na podstawy pomocy obok można określić wzór funkcji.
PS. Nie wiem czy czegoś nie pomyliłem.
| 5 + x2 | ||
xw = 2, x1 = 5, | = 2 ⇒ x2 = −1 | |
| 2 |
| 24 | 1 | |||
Stąd −24 = 72a ⇒ a = − | = − | |||
| 72 | 3 |
| 1 | ||
Postać iloczynowa: f(x) = − | (x − 5)(x + 1). | |
| 3 |