matematykaszkolna.pl
Funckjaaaa problem Tadek: Witam czy ktos potrafi rozwiac szczególowo tak abym go zrozumial , mysle mysle i nic z teog nie wychodzi. Jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowej f jest liczba 5, maksymalny przedział, w którym ta funkcja jest malejąca to <2, +∞) . Największa wartość funkcji f w przedziale <− 8,− 7> jest równa (−24). Wyznacz wzór funkcji f
2 wrz 15:57
tim: Ja próbuję...
2 wrz 17:17
tim: Jednak nie.
2 wrz 17:29
Tadek: hmm
2 wrz 17:32
tim: Nie musisz ponownie wysyłać postu. Wystarczy podbić. Ogólnie nasi "mózgowcy" są wieczorem...
2 wrz 17:41
Tadek: ok
2 wrz 18:32
tim: rysunekJa spróbuję ponownie, ale nie biorę odpowiedzialności za moje rozwiązanie.. 1. Skoro funkcja ma miejsce zerowe 5, znamy jej jeden punkt: (5,0) 2. Skoro funkcja jest malejąca dla <2, +) jest rosnąca (−, 2>, zatem jej wykres wygląda tak jak wyżej. 3. Skoro z przedziału <−8, −7> funkcja rośnie (zielona ciągła linia) wartość największą (−24) przyjmuje dla wartości .... (dokończ). Zatem masz kolejny punkt (..., −24) 4a. Wiedząc, że parabola jest symetryczna możesz wyznaczyć drugie miejsce zerowe (−1) (−1,0) lub 4b. Patrząc na przedziały monotoniczności możemy określić wierzchołek. Punkt (2, z), gdzie z trzeba znaleźć. Mając te dane na podstawy pomocy obok można określić wzór funkcji. PS. Nie wiem czy czegoś nie pomyliłem.
2 wrz 18:45
Bogdan: Nie pomyliłeś tim. f(x) = ax2 + bx + c
 5 + x2 
xw = 2, x1 = 5,

= 2 ⇒ x2 = −1
 2 
f(−7) = −24, korzystając z postaci iloczynowej otrzymujemy: −24 = a(−7 − 5)(−7 + 1).
 24 1 
Stąd −24 = 72a ⇒ a = −

= −

72 3 
 1 
Postać iloczynowa: f(x) = −

(x − 5)(x + 1).
 3 
Można dodatkowo wykonać mnożenie i zapisać wzór funkcji w postaci ogólnej.
2 wrz 23:43