zadania z geometri
lars: proszę o pomoc
1. wykaz ze nie istnieje trapez równo ramienny ABCD o podstawach AB i CD w którym kat ostry
ma miarę 30 stopni przekątna Ac o długości 12 tworzy z ramieniem trapezu kat o mierze 120
stopni
2. w trójkącie ABC długość boków maja się do siebie jak 4:5:6 udowodni ze w tym trójkącie
cos2α =cos β gdzie αi β to miary kątów wewnętrznych trójkąta ABC
3. dany jest trójkąt ABC w którym BC=6 miara konta CAB jest równa 60stopni a miara kata ABC
jest równa 45 oblicz długość boku AB
4.w trójkącie ABC długość boków są równe 2,5 i 6 oblicz wartość sinusów wszystkich kątów
wewnętrznych tego trójkąta
2 wrz 16:41
Bogdan:

Zad. 1. Rysunek wyjaśnia sprawę.
3 wrz 00:12
Eta:
W zad2/ powinno być , że cos2α = cosβ
3 wrz 00:28
Bogdan:

Zad. 2. Skorzystaj z twierdzenia cosinusów i wyznacz cosα oraz cosβ.
3 wrz 00:31
Bogdan:
Zad. 3. Skorzystaj z twierdzenia sinusów oraz z faktu: sin75o = sin(45o + 30o)
3 wrz 00:36
Bogdan:
Eto, w zadaniu 2 jest cos2α = cosβ
3 wrz 00:36
Bogdan:

Zad. 4. Można różnie rozwiązać, np. tak:
| | a | | b | | c | |
Korzystamy z twierdzenia sinusów: |
| = 2R, |
| = 2R, |
| = 2R. |
| | sinα | | sinβ | | sinγ | |
Mamy dane: a = 2, b = 5, c = 6.
| | a*b*c | |
R = |
| , gdzie PΔ to pole trójkąta, które można wyznaczyć np. wzorem Herona. |
| | 4PΔ | |
3 wrz 00:46
Eta:
OK

....
cosα=
34 , cosβ=
916
więc cos
2α= cosβ
3 wrz 00:46