help
arturś: Funkcja kwadratowa o miejscach zerowych x1 = −3 i x2=4 , której wykres przechodzi przez
punkt P = (0,12) ma wzór:
2 wrz 20:42
elo: y=ax
2+bx+c
{0=9a−3b+c
{0=16a+4b+c
{12=c
rozwiąż układ
2 wrz 20:44
arturś: funkcja w przedziale −3 do 4 ma wartość ujemną dlatego
y= −(x− x1)(x−x2)
y= − (x−(−3))(x−4)
y= −(x+3)(x−4)
odp c
2 wrz 20:47
Bogdan:
Bez układu równań:
Postać iloczynowa: 12 = a(0 + 3)(0 − 4) ⇒ 12 = −12a ⇒ a = −1
y = −(x + 3)(x − 4) i już, można z tej postaci wyprowadzić wzór ogólny: y = −x2 + x + 12
2 wrz 21:22