geometria
muszka : czy ktos moglby napisak jak mozna zrobic te zadania bardzo prosze
1. udowodni ze nie istnieje trójkąt w którym wysokości maja długości 2, 3, 12
2. w trójkącie ABC długości boków są równe 2,3i4 oblicz długość środkowej poprowadzonej do boku
o długości 4
3. udowodni twierdzenie „ jeżeli a i b są długościami dowolnych boków trójkąta to prawdziwa
jest nierówność a2+b2>=4*P trójkąta
4. ramie trójkąta równoramiennego jest dwa razy dłuższa od podstawy wyznacz obwód trójkąta
jeśli środkowa poprowadzona od ramienia ma długość d
5. wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona z wierzchołka kata prostego ma długość h
jest 5 razy krótsza od obwodu tego trójkąta oblicz długość boków tego trójkąta
2 wrz 16:49
muszka : a bardzo trudne
2 wrz 19:04
Eta:
1/ P= a*ha2= b*hb2 = c*hc2
zatem:
3*a2 = 2*c2= 12*b2
to: 3a2 = 12b2 => a = 4b
i 2c2 = 12b2 => c = 6b
to: a = 4b , c = 6b
sprawdzamy układ nierówności dla trójkata:
a +b >c i a +c >b i b+c >a
czyli:
już pierwszy z warunków nie jest spełniony bo:
4b + b > 6b => 5b > 6b => 5 > 6 −−− sprzeczność
odp: taki trójkąt nie istnieje.
2 wrz 19:21
tim: 5/ Podpowiem:
a
2 + b
2 = c
2
| | a + b + c | |
ab = hc 5h = a + b + c |
| = s |
| | 2 | |
P =
√s(s−a)(s−b)(s−c)
2 wrz 19:27
tim: Poprawka:
a
2 + b
2 = c
2
| | ab | | ch | |
P = |
| = |
| = √s(s−a)(s−b)(s−c) |
| | 2 | | 2 | |
5h = a + b + c
2 wrz 19:27
muszka : dzięki za to ale zostały jeszcze 3 pomóżcie prosze
3 wrz 15:13