Problem ze wzorem funkcji liniowej
Matek: Czesc. Mam maly problem z funkcja liniowa. Ma ona wzor : y jest rowne wartosc bezwzgledna z x
podzielic przez x. Na podstawie tego wzoru mam wyznaczyc punkty przeciecia z osia x i y, ale
kompletnie nie wiem, jak zabrac sie za to zadanie. Czy ktos moze pomoc? Dziekuje
2 wrz 18:59
2 wrz 19:14
Matek: dokładnie tak
2 wrz 19:19
tim: Więc tak. Spróbuj określić dziedzinę.
2 wrz 19:20
Matek: x należy do zbioru liczb rzeczywistych
2 wrz 19:23
tim: Nie...
2 wrz 19:24
Matek: Chodzi Ci o to, jakie wartości są przypisane argumentom?
2 wrz 19:26
tim: Jakie wartości NIE MOGĄ być przypisane argumentom...
2 wrz 19:28
Matek: Wiem, że wychodzę na ciemniaka, ale dziś miałe pierwszą lekcję z funkcji liniowych. Chodzę do
klasy o profilu humanistycznym. Matematyki uczy mnie 80 letni dziadek i niestety nie potrafi
tłumaczyć, nie mówiąc już o uczeniu. Czy mógłbyś podsunąć mi pomysł na rozwiązanie tego
zadania? W gimnazjum latałem na trójach i czwórach, a teraz mam spory problem z matematyką, bo
mój nauczyciel nie uczy
2 wrz 19:32
2 wrz 19:34
Matek: Miałem podobny przykład: y jest równe wartości bezwzględnej z x. Narysowałem układ, w którym
prosta przechodziła przez punkty (1,1) , (2,2) itd. Była to wartość bezwzględna, dlatego
trzeba było tę prostą odbić względem osi x. Nie jestem pewny, ale w wypadku wzoru, o który się
rozchodzi prawdopodobnie trzeba wykonać symetrię względem osi y. Tylko nie jestem tego
pewny...
2 wrz 19:41
Matek: Aha. Przykłady, które dał profesorek nie wymagały wyznaczanie dziedziny. Chodziło tylko o punkt
przecięca z osią x i y i o narysowanie funkcji w układzie współżędnych
2 wrz 19:43
tim: Dla y = |x| wykres wygląda jak V. Ale nie można odczytywać takich rzeczy z wykresu.
Powiem tak.
Funkcja f(x) przecina oś Ox, dla y = 0, a oś Oy dla x = 0. Zatem podstawiasz:"
y = |x|
0 = |x| x = 0
y = |x|
y = |0| y = 0
Zatem punkty przecięcia to (0,0) (0,0) (jest to jeden ten sam punkt).
To samo w tym przykładzie. Jednakże należy uwzględnić dziedzinę.
Odpowiedz mi: przez jakie liczby nie można dzielić (nie mogą być w mianowniku)...
2 wrz 19:44
Matek: Oczywiście 0
2 wrz 19:46
tim:

No więc wszystko (tabelkę, wykres) robisz bez 0.
Zatem dziedzina:
Df: R \ {0} (rzeczywiste bez 0)
Zatem spróbuj zrobić tabelkę dla tej twojej funkcji (bez 0!). Spróbuj coś zauważyć. Jeżeli
miałeś wartość bezwzględną spróbuj ją rozpisać i zobacz co powstanie (przed zrobieniem
tabelki).
2 wrz 19:51
Matek: Dobra. Jaki jest wzór funkcji, którą pokazałeś w układzie?
2 wrz 19:55
tim: Najpierw rozwiąż potem ci powiem
2 wrz 19:58
Matek: Jako argumenty wybrałem liczby 1,2,3 i 4. Żeby obliczyć wartości, trzeba wyliczać wartości
bezwzględne argumentów (y=|x|) ?
2 wrz 20:03
tim: Następna uwaga. Najlepiej wziać (jeżeli nie wyklucza dziedzina). Kilka ujemnych i dodatnich,
zatem:
−2, −1, 1, 2 (są o wiele lepsze). Tak trzeba obliczyć |x| i podzielić przez liczbę x.
2 wrz 20:06
Matek: No racja

Powiem Ci wprost, jesteś gość. Naprawdel wielkie dzięki.Dobra to jaki będzie wzór
tej funkcji?
2 wrz 20:10
Matek: a i dlacego w tą całą zabawę z tabelkami nie nie włącza się 0?
2 wrz 20:12
tim: Wzór SWOJEJ funkcji jest podany. Wzór MOJEJ powiem jak narysujesz mi wzór swojej

...
Dlatego, że przed chwilą wykluczyliśmy 0 (dziedzina), gdyż jak wstawisz 0, wyskoczy ci ERROR
2 wrz 20:13
Matek: narysowałem tą funkcję w układzie, ale nie chce czekac na załadowanie.
| | |x| | |
y= |
| najprawdopodobniej to jest wzór mojej funkcji  chyba że sie myle bo tak tez |
| | x | |
moze byc
2 wrz 20:21
Matek: Z argumentu trzeba wyliczyć wartość bezwzględną i wynik podzielić przez wartość argumentu
2 wrz 20:22
tim: Czyli dla x = 1, y = 1, dla x = 2, y = 1, dla x = 3, y = 1, więc dla x ∊ (0, +
∞) y = 1

A dla x ∊ (−
∞,0) y = −1. I tak, ja narysowałem wykres twojej funkcji.
2 wrz 20:24
Matek: Szczerze Ci powiem, że masz głowę, bo ja nie potrafie myśleć tak logicznie. Jestem pełen
podziwu. I oczywiście dziękuję za cierpliwość i pomoc. Cześć
2 wrz 20:27