Kto pomoże:))
Maniek: (x−a)² + (y+2a)² = a+4
Ma jedno rozwiązanie.
2 wrz 21:24
tim: Brak polecenia.
2 wrz 21:38
Maniek: Rozwiąż równanie.Ma jedno rozwiązanie. Znajdź je.
Rozwiązaniem są x i y
2 wrz 21:44
Maniek: pomoże ktoś
2 wrz 21:49
Maniek: :((
2 wrz 22:45
Bogdan:
Podaj pełną treść zadania (nie swoimi słowami).
2 wrz 22:47
Maniek: MAM JE ROZWIĄZAĆ I TO JEST TREŚĆ ZADANIA
2 wrz 22:50
Bogdan:
Masz tu równanie okręgu o środku S = (a, −2a) i promieniu R =
√a + 4. Może oprócz
tego równania okręgu jest w tym zadaniu równanie innej linii i polecenie dotyczy wyznaczenia
parametru
a, dla którego te dwie linie mają jeden punkt wspólny.
2 wrz 22:58
Miś: Jedno rozwiązanie jest dla a = −4 i wtedy:
x = a = −4
y = −2a = 8
2 wrz 23:03
Miś:
Tłumacza dla czego tak to jest.
Rozwiązaniem tego rownania jest okrąg o promieniu R = √a + 4, czyli jest nieskończenie wiele
par (x,y) należacych do okręgu. Jedno rozwiązanie będzie wtedy gdy okrąg ściągniemy do punktu,
a to nastąpi wtedy gdy R = 0, czyli a = −4. Dalej zrobione jest w poście poprzednim.
2 wrz 23:42
Miś:
Przepraszam za literówki, ale pisałem po ciemku.
2 wrz 23:45