Planimetria prosze o pomoc
cromer: 1. W trójkąt równoboczny o boku 6cm wpisano kwadrat oblicz pole kwadratu
2. wykaż ze pole pole prostokąta, którego przekątna tworzy z bokiem tego prostokąta kat o
mierze 30−stopni jest równe polu trójkąta równobocznego zbudowanego na przekątnej prostokąta
3. pole trójkąta prostokątnego jest równe 39 a wysokość poprowadzona z wierzchołka kata
prostego tego trójkąta ma dl−6cm oblicz obwód tego trójkąta
4. wykaz zer w trójkącie prostokątnym suma dl obu przyprostokątnych jest równa sumie średnic
okręgów wpisanego i opisanego na tym trójkącie
2 wrz 14:50
Bogdan:
| | 6 | | h | |
Zad. 1. Z podobieństwa trójkątów: |
| = |
| wyznacz x, wiedząc, |
| | x | | h − x | |
3 wrz 01:18
Bogdan:

Zad. 2.
3 wrz 01:27
Bogdan:

Zad. 3.
| 1 | |
| ab = 39 i a2 + b2 = 132 |
| 2 | |
3 wrz 01:36
Bogdan:

Zad. 4.
R − długość promienia okręgu opisanego,
r − długość promienia okręgu wpisanego.
Mamy wykazać, że a + b = 2R + 2r
| | c | | a + b − c | |
R = |
| , r = |
| |
| | 2 | | 2 | |
3 wrz 01:39