matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż układ równań aby otzrymać cztery punkty stacjonarne
oli:
3x
2
+3y2−15=0 6xy−12=0
2 wrz 19:28
Bogdan:
1) x
2
+ y
2
= 5
2
2) xy = 2 ⇒ y =
x
4
1) x
2
+
= 5 ⇒ x
4
− 5x
2
+ 4 = 0 ⇒ (x
2
− 1)(x
2
− 4) = 0 ⇒
x
2
⇒ (x − 1)(x + 1)(x − 2)(x + 2) = 0 itd.
2 wrz 22:46