POMOCY!
kicia: ile to jest √57,76
2 wrz 21:34
Bogdan:
Skorzystaj z kalkulatora
2 wrz 21:35
kicia: no w tym problem ze mam kalkulator bez pierwiastków?
2 wrz 21:35
tim: 7,6...
2 wrz 21:38
tim: Czas zakupić. Albo poszukać w Menu −−> Start −−> Kalkulator.
2 wrz 21:38
Bogdan:
masz kalkulator w komputerze: START, PROGRAMY, AKCESORIA, KALKULATOR.
2 wrz 21:49
AS:
√57.76 = 7.6. 7 pierwsze przybliżenie √57
− 49 72 kwadrat pierwszej cyfry znalezionej
−−−−−−−−−−
87|6 : 146*6 do 8 dopisuję następną grupę dwucyfrową czyli 76
− 876 odcinam jedno miejsce i dzielę przez podwójną
−−−−−−−−−− znalezioną czyli 14 (=2*7). Otrzymuję 6
0 Znalezione 6 dopisuję do 14 i mnożę przez 6
dopisując równocześnie 6 do wyniku.
4 wrz 11:39
Bogdan:
Dzień dobry.
Widzę Asie, że trochę się nudzisz i prezentujesz starą metodę obliczania pierwiastków
arytmetycznych, która dawno temu znajdowała się w programie nauczania w szkołach
średnich. Warto przypominać takie zapomniane już sposoby rachowania.
4 wrz 11:53
Bogdan:
Dzisiaj, jak widać z wypowiedzi kici, uczeń bez kalkulatora jest bezradny.
4 wrz 11:55
AS: Muszę się zrehabilitować za ostatnią potworną wpadkę.
4 wrz 11:59
Bogdan:
Widziałem, ale nie reagowałem, bo uznałem to za Twoją próbę sprowokowania elko
do wyłapania nieścisłości w pokazanym rozwiązaniu. Sam niekiedy celowo wprowadzam
błędne rozumowanie, by sprawdzić, czy uczeń tylko odpisuje rozwiązanie, czy też jednak
zastanowi się nad nim.
4 wrz 12:12
AS: Do kici.
Jak chcesz się pobawić kalkulatorem to skorzystaj z wzoru rekurencyjnego
np.
√67
Nasze A = 67 , pierwsze przybliżenie x
1 = 8 (b0 8
2 = 64 < 67)
Kolejność czynności
I runda
67 : 8 + 8 = (16.375) : 2 = 8.1875
II runda
67 : 8.1875 + 8.1875 = (16.3707) : 2 = 8.185353
Wartość dokładniejsza: 8.185352772
4 wrz 12:54