POMOCYYY
:))): 1. Pole trójkąta równobocznego jest równe 96 √3 cm2. Oblicz długość promienia okręgu
opisanego na tym trójkącie i długość promienia wpisanego w ten trójkąt.
2. Oblicz pole trójkąta równobocznego, wiedząc, że pierścień
wyznaczony przez okrąg opisany na tym trójkącie i przez okrąg wpisany w ten trójkąt ma pole
300π cm2.
2 wrz 21:17
Eta:
Witam Wszystkich

Jestem dzisiaj z doskoku ( mam gości)
zad1/
R
wp =
23*h
Δ , r
op =
13*h
Δ
wyznacz "a" z zależności:
| | a2√3 | |
|
| = 96√3 z tego => a = 8√6
|
| | 4 | |
dokończ .....
zad2/
podobnie jak poprzednie:
P
pierścienia = πR
2 − πr
2 = 300π
to R
2 − r
2 = 300 => ( R +r)( R−r)=300
| | a√3 | | a√3 | |
więc: |
| * |
| = 300
|
| | 2 | | 6 | |
to a
2 = 1200
P
Δ = .... policz podstawiając do wzoru.
2 wrz 22:57
:))): dziękuję baaardzo za pomoc
3 wrz 14:17
Bielik: Czemu w moim zdaniu nikt nie pomógł?
3 wrz 14:52