planimetria
cromer : prosze o pomoc
1. długość boków trójkąta ABC są kolejnymi liczbami naturalnymi. Miara kata , który leży
naprzeciw najdłuższego boku jest dwa razy większy od miary kata o najmniejszej mierze oblicz
długości boków trójkąta ABC
2.dany jest równoramienny trójkąt ABC w którym podstawa AB ma długość 8 a długość promienia
okręgu wpisanego w ten trójkąt wynosi 2 oblicz iloczyn sinusów wszystkich kątów wewnętrznych
tego trójkąta
3. w trójkącie ABC na bokach AB i BC wybrano odpowiednio punkty K i L w taki sposób ze
|AB/KB| =√2 , |BC/BL |= 2 √2
Wykaz ze pole trójkąta KBL jest czterokrotnie mniejsze od pola trójkąta ABC
4.w trójkącie ABC są dane długości boków AC=6 i BC= 10 a miara kata ACB wynosi 30stopni w
trójkącie KLM są dane długości boków KM=3 √2 LM= 5 √2 oraz cos |kata LMK|=2/3 sprawdź czy
trójkąty ABC i KLM są podobne
2 wrz 15:55
AS:

β = 2*α γ = 180
o − 3*α
Z tw. sinusów
| x + 1 | | x | | x + 2 | | x | |
| = |
| |
| = |
| |
| sinγ | | sinα | | sinβ | | sinα | |
(x + 1)*sinα = x*sinγ (x + 2)*sinα = x*sinβ
ale sinγ = sin(180
o − 3*α) = sin3α = 3*sinα − 4*sin
3α
sinβ = sin2α = 2*sinα*cosα
Podstawiam do ostatniego związku
(x + 1)*sinα = x*(3*sinα − 4*sin
3α) | :sinα ≠ 0 (I)
(x + 2)*sinα = x*2*sinα*cosα | :sinα ≠ 0 (II)
I
x + 1 = x*(3 − 4*sin
2α)
x + 1 = 3*x − 4*x*sin
2α
1 = 2*x − 4*x*(1 − cos
2α)
1 = 2*x − 4*x+ 4*x*cos
2α
1 = 4*x*cos
2α − 2*x
1 = 2*x*(2*cos
2α − 1)
II
| | 2 | |
x + 2 = 2*x*cosα ⇒ 2 = 2*x*cosα − x = x*(2*cosα − 1) ⇒ 2 = |
| |
| | 2*cosα − 1 | |
Podstawiam x z II do I
| | 2 | |
1 = 2* |
| *(2*cos2α −1 ) |
| | 2*cosα − 1 | |
2*cosα − 1 = 8*cos
2α − 4 po uporządkowaniu
8*cos
2α − 2*cosα − 3 = 0
Po wyliczeniu Δ otrzymamy dwa rozwiązania
cosα = −0.5 ⇒ α = 120
o odpada
cosα = 0.75 ⇒ α = 41
o 25'
Szukany bok;
| | 2 | | 2 | | 2 | |
x = |
| = |
| = |
| = 4 |
| | 2*cosα − 1 | | 2*0.75 −1 | | 0.5 | |
Szukane boki: 4 , 5 , 6
2 wrz 19:29
AS: Korekta w II
| | 2 | |
x + 2 = 2*x*cosα ⇒ 2 = 2*x*cosα − x = x*(2*cosα − 1) ⇒ x = |
| |
| | 2*cosα − 1 | |
2 wrz 21:01
Eta:
Można też tak:
Ja użyję właściwych dla liczb naturalnych oznaczeń długości boków : n , n+1, n+2 dla n€N+
kąt leżący naprzeciw boku "n+2" −−− oznaczam :
2α
" " " "n" −−−− " " :
α
podobnie ze wzoru sinusów:
| n+2 | | n | |
| = |
| to ( n+2)*sinα= n *2 sinα*cosα / : sinα
|
| sin2α | | sinα | |
Teraz ze wzoru cosinusów :
| | n+2 | |
n2 = ( n+2)2 + ( n+1)2 −2*( n+2)*( n+1) * |
|
|
| | 2n | |
po wykonaniu działań i redukcji otrzymamy:
n
2 −3n −4=0 Δ= 25
√Δ=5 to: n
1 = 4 n
2= −1 −−− odrzucamy bo n€N+
n = 4 n+1 = 5 n+2 = 6
odp: 4 , 5 , 6 są długościami boków tego trójkąta
2 wrz 23:41
AS:

Zadanie 2
Sposób 1
tg(α/2) = r/(a/2) = 2/4 = 0.5 ⇒ α = 53
o08'
β = 180
o − 2*α = 180
o − 2*53
o08' = 73
o 44'
sin(α)*sin(α)*sin(β) = 0.8*0.8*0.96 = 0.6144
Sposób 2
| | 2*tg(α/2) | | 2*0.5 | | 1 | | 4 | |
tg(α/2) = 0.5 , tg(α) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1 − tg2(α/2) | | 1−0,52 | | 0.75 | | 3 | |
| | tg(α) | | 4/3 | | 4/3 | | 4 | |
sin(α) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √1 + tg2(α) | | √1 + (4/3)2 | | 5/3 | | 5 | |
sin(β) = sin(180
o − 2*α) = sin(2*α) = 2*sin(α)*cos(α) = 2*sin(α)*
√1 − sin2(α)
| | 4 | | 4 | | 3 | | 24 | |
sin(β) = 2* |
| *√1 − (4/5)2 = 2* |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 25 | |
| | 4 | | 4 | | 24 | | 384 | |
sin(α)*sin(α)*sin(β) = |
| * |
| * |
| = |
| = 0.6144 |
| | 5 | | 5 | | 25 | | 625 | |
3 wrz 09:45
AS:

Zadanie 3
| | AB | |
Dane: |
| = √2 ⇒ AB = √2*KB |
| | KB | |
| | BC | |
|
| = 2√2 ⇒ BC = 2*√2*BL |
| | BL | |
| | 1 | |
PΔBKL = |
| *KB*BL*sin(α) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔABC = |
| *AB*BC*sin(α) = |
| *√2*KB*2*√2*BC*sin(α) = |
| *4*KB*BL*sin(α) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Stąd wniosek
PΔABC = 4*PΔBKL
3 wrz 10:00
AS: Zadanie 4
Dwa trójkąty są podobne jeżeli dwa boki są odpowiednio proporcjonalne
a kąty między nimi zawarte są równe.
Wiemy już,że boki są proporcjonalne
| | √5 | |
cos(β) = 2/3 ⇒ sin(β) = √1 − cos2(β) = √1 − 4/9 = |
| |
| | 3 | |
Wartość uzyskana jest różna od 1/2 = sin(30
o)
Wniosek: trójkąty te nie są podobne.
3 wrz 10:19
AS: Korekta do zadania 3
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔABC = |
| *AB*BC*sin(α) = |
| *√2*KB*2*√2*BL*sin(α) = |
| *4*KB*BL*sin(α) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
3 wrz 10:27