matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 2.8.2012
Zadania
Odp.
4
Lukasz:
proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
9
em:
ile wynosi pochodna z
√
2x
?
2
Rafał274:
:::rysunek::: Na płaszczyźnie są punkty A, B, C, D. Udowodnij, że co najmniej jedna z nierówności
2
Miraclepl:
Prośba o wytłumaczenie całki ∫
dx
1+9x
2
=
1
3
arctg(3x)+C
26
jok:
Wyznaczyć wszystkie liczby pierwsze p, dla których liczba p
2
+2 jest pierwsza.
8
Iwona:
hej
mam dwa zadania do zrobienia proszę WAS BARDZO o rozwiązanie ich...
1
CZAPLA:
sin 5x = 1
2
d4mian:
Dla jakich wartości parametrów a i b prawdziwa jest równość? 2x
4
−x
3
+2x
2
−3 = (2x
3
+ ax
2
+ bx +3)(x−1)
12
Patryk:
jak rozpoznawać nr 9 skrzyżowanie fazowe http://www.prawko-kwartnik.info/skrzyzowania.html jak rozpoznać ten typ skrzyżowania , są jaies znaki ?
22
justa...:
hej jak mam zrobić to równanie (x(x+3)) : (x(x−1)) = 2
20
Agusia:
Wyznacz rozwiązanie z wielomianu: w(x)=3x
5
−14x
4
+5x
3
+50x
2
−70x−24
5
Karmik:
:::rysunek::: Cześć to jakoś oddzielić bez przecinania sznurków
?
1
Zozol:
W 3 rogach trójkąta są 3 mrówki. W pewnym momencie każda z nich zaczyna iść w kierunku losowego innego wierzchołka. jakie jest prawdopodobieństwo, że się nie zderzą?
4
butty:
Na ile sposobów można rozmieścić 8 wież na szachownicy 8x8 tak, aby żadne dwie nie biły się nawzajem oraz żadna nie stała na głównej przekątnej szachownicy ?
2
nie umiem potęg+ułamków:
(1
1
3
)
3
: (1
2
3
)
3
* (2
1
2
)
3
3
Zozol:
Wiadomo że, A1, A2, A3, A4 są różnymi punktami prostej L. Oblicz prawdopodobieństwo, że nie są to punkty sąsiednie, jeżeli wybieramy losowo 2 punkty
8
Mycha:
Napisz wzór funkcji liniowej,której wykres przecina oś OY w punkcie (0,−3) jest prostopadły do prostej y=2x−4
31
Patryk:
:::rysunek::: zad 3
3
Zozol:
Na przyjęciu spotkała się pewna liczba znajomych. Wszyscy znajomi przywitali się podaniem ręki. Nastąpiło 10 powitań. Ilu przyjaciół się spotkało?
2
Zozol:
Ile różnych liczb można utworzyć z cyfr {1,6,8,9} większych od 1000, jeśli cyfry nie powtarzają się?
4
Zozol:
Jeden pociąg wyrusza z Warszawy do Poznania z prędkością 20 km/h, drugi pociąg wyjeżdża w tym samym momencie z tą sama prędkością w przeciwną stronę. Pomiędzy nimi lata od jednego do
15
aquavis:
Rozwiąż algebraicznie układ równań:
1
aquavis:
a)
2
Wasyl:
x+1
F(x)=
x
3
−5x
2
+4x
1
Alsi:
Rozwiąż równania:
1
1
2
1)
−
=
x
2
−x−2
x
2
−4x+4
x
2
+3x+2
x+1
2
2x+1
2)
+
=
x
2
+2x−3
x
2
−1
2x
2
−2x
x
2
+x−3
3
3)
−
= 1
2
2x
2
+2x−6
Mam z nimi mały problem. Ktoś wie jak rozwiązywać tego typu równania? Potrzebuję wyjaśnień
2
pytajnik:
Na loterii jest dziesięć losów, wśród których jeden los wygrywa 100 zł, trzy losy wygrywają po 50 zł, a pozostałe losy są puste. Kupujemy dwa losy na loterii. Sporządź drzewo tego
5
Trivial:
:::rysunek::: Zadanko dla chętnych.
5
kolorowy:
Witam , bardzo proszę o rozwiązanie takiego zadania , gdyż nie wiem jak go rozwiązać , poprostu zasadę indukcji matematycznej znam ale i tak tego nie mogę rozwiązać , mianowicie:
2
Tomek:
Wyznacz pole powierzchni bocznej stożka, który powstanie z półkola o promieniu 4 cm. Tutaj znowu proszę o pomoc
4
Asia:
Z pojemnika w którym znajdują się 3 kule białe i 4 kule zielone losujemy dwa razy po jednej kuli, przy czym po każdym losowaniu zatrzymujemy wylosowana kulę. Oblicz prawdopodobieństwo
5
Tomek:
Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły powstałej przez obrót trójkąta równobocznego o boku długości 4 wokół jego wysokości. Bardzo prosiłbym o pomoc