MDM
jok: Wyznaczyć wszystkie liczby pierwsze p, dla których liczba p2 +2 jest pierwsza.
Może ktoś to wytłumaczyć?
2 sie 18:01
Vax: Sprawdź 2 przypadki, pierwszy, gdy p = 3, a drugi gdy p ≠ 3 , jakie reszty w dzieleniu przez 3
może dawać kwadrat liczby niepodzielnej przez 3?
2 sie 18:09
nikt : Vax jak na to wpadłeś że trzeba właśnie sprawdzić dla p = 3 oraz dla p ≠ 3
2 sie 18:32
jok: nie rozumiem,
Dlaczego musze sprawdzic 2 przypadki akurat dla liczby 3? bo > 2?
dam p(3) = 11, p(7) = 51, p(9)= 83.
p(3) pasuje, p(7) pasuje, 9 nie moge dac poniewaz nie jest to liczba pierwsza tak?
2 sie 18:33
nikt : 3 | 51 przecież
2 sie 18:39
Artur z miasta Neptuna:
Wpadl na to ... Bo pamietal ze p2 mod 3 == 1 lub 0
2 sie 18:40
Vax: p=7 nie pasuje, przecież wtedy liczba jest podzielna przez 3. Pokaż, że kwadrat dowolnej liczby
całkowitej niepodzielnej przez 3 daje resztę 1 przy dzieleniu przez 3, wówczas p
2+2 będzie
podzielne przez 3, a skoro ma być liczbą pierwszą, to jedyną możliwością będzie p
2+2=3 ⇔
p
2=1, a tu sprzeczność, bo p jest pierwsze
ICSP, tutaj kwestia wprawy, w takich zadaniach prawie zawsze korzysta się z tego samego
2 sie 18:40
jok: To jak będzie z 3p+1, jak określać" warunki "w tego typu zadanich?
2 sie 18:46
nikt : Zrozumiałem sposób rozwiązania
Vax'a
Mam dziś bardzo dobry dzień
2 sie 18:47
jok: 3p+1 , tutaj muszę znaleźć liczbę pierwszą podzielną przez 3 dającą resztę 1?
np, Więc będzie to tylko liczba 2 tak? Liczba nieparzysta tutaj nie pasuje
2 sie 19:02
jok: bump
2 sie 19:13
Vax: Ale o czym teraz piszesz? Pokaż po prostu, że kwadrat liczby postaci 3n+1 i 3n+2 daje resztę 1
w dzieleniu przez 3.
2 sie 19:15
jok: jak zrobić to zadanie: 3p +1?
2 sie 19:23
jok: dalej tego nie kumam, moze dlatego ze robie to samemu a zdawalem mature podstawowa i probuje
sie przyszykowac na studia
2 sie 19:24
Vax: Ale co 3p+1?
2 sie 19:25
Vax: Mamy znaleźć wszystkie liczby pierwsze p, dla których p
2+2 jest liczbą pierwszą. Na początku
pokazujemy, że kwadrat dowolnej liczby całkowitej niepodzielnej przez 3 daje resztę 1 w
dzieleniu przez 3. Wszystkie liczby pierwsze oprócz 3 są niepodzielne przez 3. Oddzielnie
sprawdzamy, czy p=3 spełnia tezę (spełnia). Zakładamy, że p ≠ 3. Czyli p
2 daje resztę 1 przy
dzieleniu przez 3 (co pokazaliśmy na początku), czyli p
2+2 daje resztę 0 przy dzieleniu przez
3. Ale skoro p
2+2 ma być liczbą pierwszą, oraz dzieli się przez 3, to musi być równe 3, czyli
p
2+2 = 3 ⇔ p
2 = 1, a tutaj dostajemy sprzeczność, gdyż p
2=1 ⇔ p=−1 lub p=1, a żadna z tych
liczb nie jest liczbą pierwszą. Czyli jedyną liczbą pierwszą, dla której p
2+2 jest liczbą
pierwszą jest p=3.
Teraz wszystko jasne?
2 sie 19:28
jok: Zaraz skumam i popytam dalej.
Szkoda, że ja przez 4 lata technikum liczyłem ciągle deltę i zdalem podstawe na 90%. Taki
system nauczania. Nie chcę wszystkiego zwalać na system kształcenia ale takie zadania powinny
byćteż na podstawach.
2 sie 19:37
jok: 3p+1 to zrobiłem, wystarczy zauważyć, że liczba pierwsza parzysta jest tylko przy 2, a reszta
jest nieparzysta wiec, jeżeli podłoże liczbę pierwsza >2 to wynik będzie liczba parzysta co
nie jest liczbą pierwsza. Pokombinowałem ale zrozumiałem.
| | p2 | |
Trochę sprzecznie napisze ale rozumiem tok myślenia ale nie wiem jak udowodnić że |
| |
| | 3 | |
daje resztę 1.
2 sie 20:39
Vax: Jeżeli p jest postaci 3n+1, to p2 = (3n+1)2 = 9n2+6n+1 = 3*(3n2+2n)+1, czyli przy dzieleniu
przez 3 daje resztę 1
Jeżeli p jest postaci 3n+2 to p2 = (3n+2)2 = 9n2+12n+4 = 3*(3n2+4n+1)+1, czyli przy
dzieleniu przez 3 daje również resztę 1.
2 sie 20:50
2 sie 20:58
jok: ups wyprzedzileś mnie troche, dziękuje za okazaną pomoc − mogę nauczyć Ciebie grać w pokera
2 sie 20:59
Vax: Nie ma sprawy, a w pokera jako tako grać umiem
2 sie 22:05
jok: znasz 3bet, steal, resteal, pozycja, gra z inicjatywa, kiedy 3betowac light itd?

Poker to
ciekawa logiczna.
2 sie 22:40
Mila: jok, poker to szuka oszustwa.
2 sie 22:54
jok: Mila zbyt ogolne pojecie,cytat pochodzi z filmu "Wielki Szu" − film spoko ale
spoleczenstwo pokera opiera wlasnie na tym filmie gdzie to jest wszystko przeklamane. Poker to
ciekawa gra, gdzie liczy sie przede wszystkim psychika gracza > umiejetnosci > szczescie (w
dlugim okresie jest likwidowane do 0)
2 sie 23:12
b.: dodam tylko, że jak się nie ma pomysłu na tego typu zadanie, to warto powstawiać za p kolejne
liczby pierwsze i zobaczyć, co się dostanie −− jeśli złożoną, to przez co się dzieli... wtedy
można wpaść na pomysł potrzebny do rozwiązania (a można nie − zależy, ale warto spróbować)
2 sie 23:24
Mila:
Wyznaczyć wszystkie liczby pierwsze p, dla których liczba p2 +2 jest liczbą pierwszą.
10
Dla p=3 ( liczba pierwsza podzielna przez 3)
p2+2=9+2=11 to jest liczba pierwsza
20
Wykażę, że jeżeli n należy do N i n nie jest podzielne przez 3,
to n2+2 jest podzielne przez 3.
n nie jest podzielne przez 3, to może być w postaci 3k+1 lub 3k+2 gdzie k∊N
a) n=3k+1
n2+2=(3k+1)2+2=9k2+6k+1+2=9k2+6k+3=3(3k+2k+1) liczba podzielna przez 3
b) n=3k+2
n2+2=(3k+2)2+2=9k2+12k+4+2=9k2+12k+6=3(3k2+4k+2) liczba podzielna przez 3
Stąd jedyną liczbą pierwszą spełniającą warunki zadania jest p=3.
2 sie 23:44