Pomocy
Zozol: Jeden pociąg wyrusza z Warszawy do Poznania z prędkością 20 km/h, drugi pociąg wyjeżdża w tym
samym momencie z tą sama prędkością w przeciwną stronę. Pomiędzy nimi lata od jednego do
drugiego ptak z prędkością 40 km/h. Odległość pomiędzy miastami to 200 km. Jaka odległość
przebędzie ptak, zanim pociągi się zderzą?
2 sie 12:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
1 przelot
od P
poznań do P
warszawa:
| | 1 | |
200km = (40km/h)*t + (20km/h)*t ⇒ t = 3 |
| h |
| | 3 | |
| | 2 | |
czyli pociągi przejechały po 66 |
| km. |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
Ptak przebył drogę 200−66 |
| = 133 |
| km |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
Pozostały dystans do zderzenia = 200 − 2*66 |
| = 66 |
| km |
| | 3 | | 3 | |
2przelot
od P
warszawa do P
poznań:
| | 2 | | 1 | |
66 |
| km = (40km/h)*t + (20km/h)*t ⇒ t =1 |
| h |
| | 3 | | 9 | |
| | 2 | |
czyli pociągi przejechał po 22 |
| km. |
| | 9 | |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
Ptak przebył drogę 66 |
| − 22 |
| = 44 |
| km |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Pozostały dystans do zderzenia = 66 |
| − 2*22 |
| = 22 |
| |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
| | 2 | | 4 | | 1 | |
Ptak w sumie przebył drogę 66 |
| + 44 |
| = 111 |
| km |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
itd.
2 sie 12:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
można to zapisać za pomocą wzorów rekurencyjnych:
d −−− odległość jaka pozostała pomiędzy pociągami w momencie rozpoczęcia kolejnego przelotu
ptaka
d
0 = 200km
| | d0 | |
d1 = d0 − (20+20)*t1 .... gdzie t1 = |
| |
| | (20+40) | |
| | d0 | | 2 | | 1 | |
czyli: d1 = d0 − 40 |
| = d0 − |
| d0 = |
| d0 |
| | 60 | | 3 | | 3 | |
sz −−−− szukana odległość jaką przebędzie ptak
| | 2 | | 200 | | 200 | |
∑ szi = ∑ |
| *200 = |
| = |
| = 3*200 = 600 km |
| | 3 | | | | | |
2 sie 12:59
Bogdan:
Można prościej.
Ile czasu upłynie od chwili wyjazdu pociągów do chwili zderzenia?
Łatwo wyznaczyć ten czas, oznaczmy go literką t. Tyle samo czasu latał ptak
z prędkością 40 km/godz.
Wobec tego ptak przeleci drogę równa 40*t
2 sie 13:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
Bogdan jak najbardziej ma rację ... podszedłem do sprawy matematycznie a nie fizycznie
| | 2 | | | |
i mam mały błąd w rozwiązaniu −−− ∑ szi = ∑ |
| *200 = |
| = 400 |
| | 3 | | | |
2 sie 13:06
Ponury: Nie wydaje sie ze zadanie to mozna rozwiazac ot tak, na logike? a w ogole wynik 600km to jakis
absurd

i wlasnie Bogdan napisal najlepsze rozwiazanie

pociagi zderza sie po 5h, dokladnie w polowie drogi. Ptak latajac przez 5h przeleci 200km. I
juz.
co to sa w ogole wzory rekurencyjne?

(nie, nie oczekuje odpowiedzi na to pytanie

)
18 wrz 12:36
Mateusz:
Ogólnie rekurencja ma duże zastosowanie np w informatyce nie tylko w matematyce( np
rozwiazywanie równan rekurencyjnych metodą rozwijania, ciągi rekurencyjne itp) polecam sobie
poczytać o ile cie to interesuje
ponury
18 wrz 13:57
kondzik: Bogdan i Ponury, gratulacje szybkiego logicznego i jedynego słusznego myślenia. Im więcej
wzorów tym gorzej
6 kwi 01:41