Równania z funkcji wymiernej trudne;)
Alsi: Rozwiąż równania:
| | 1 | | 1 | | 2 | |
1) |
| − |
| = |
| |
| | x2−x−2 | | x2−4x+4 | | x2+3x+2 | |
| | x+1 | | 2 | | 2x+1 | |
2) |
| + |
| = |
| |
| | x2+2x−3 | | x2−1 | | 2x2−2x | |
| | x2+x−3 | | 3 | |
3) |
| − |
| = 1 |
| | 2 | | 2x2+2x−6 | |
Mam z nimi mały problem. Ktoś wie jak rozwiązywać tego typu równania? Potrzebuję wyjaśnień
dzięki
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
x
2−x−2 = (x−2)(x+1)
x
2−4x+4 = (x−2)
2
wspólny mianownik ułamków to (x−2)
2(x+1)
odejmujesz ułamki i redukujesz jeśli coś się da
później ... np. mnożysz na krzyż
analogicznie drugie
3)
| x2+x−3 | | 3 | |
| − 1 = |
| |
| 2 | | 2x2+2x−6 | |
i na krzyż mnozysz