prawdopodobieństwo
Zozol: Wiadomo że, A1, A2, A3, A4 są różnymi punktami prostej L. Oblicz prawdopodobieństwo, że nie są
to punkty sąsiednie, jeżeli wybieramy losowo 2 punkty
2 sie 13:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
co to są punkty 'sąsiednie'
2 sie 13:07
Zozol: pomiędzy nimi nie leży żaden inny punkt
2 sie 14:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
to chyba chodziło o coś takiego.
4 punkty A
1, A
2, A
3, A
4 leżą na prostej L. Wybieramy losową 2 z tych punktów. Oblicz
prawdopodobieństwo, że odcinek łączący te dwa punkty, przechodzi przez jeszcze któryś z tych
punktów.
| | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A) = 2*( |
| * |
| + |
| * |
| ) = 2* |
| = |
| |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | | 2 | |
2 sie 14:18