Szachmaty.
Trivial:

Zadanko dla chętnych.
Jesteś królem na szachownicy. Oblicz ile jest możliwości przejścia szachownicy 4x4 wychodząc z
czerwonego pola idąc w kierunku zielonego. Nie można się cofać − dozwolone jest tylko
chodzenie w górę, w prawo i po skosie (patrz rysunek).
2 sie 10:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 6! | |
Idziemy bez skosu na |
| = 20 sposobów |
| | 3!3! | |
| | 4! | |
Idziemy raz po skosie na 5* |
| = 30 sposobów |
| | 2!*2! | |
Idziemy dwa razy po skosie na 6*2 = 12 sposobów
Idziemy trzy razy po skosie na 1 sposobów
odp: Na 20+30+12+1 = 63 sposoby
2 sie 11:16
Karmik: | | 6! | |
Artur chciałoby ci się wytłumaczyć jak na to wpadłeś że bez skosu to |
| = 20  |
| | 3!3! | |
2 sie 11:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
Karmik −−−− bez skosu aby dojść z czerwonego do zielonego musisz 3 razy pójść w górę i 3 razy w
prawo ... a więc wykonasz 6 ruchów z czego 3 to będą (np.) w górę.
| | | | 6! | |
stąd masz: | = |
| = ... |
| | | 3!3! | |
Analogicznie −−− przy jednym skosie (załóżmy że jest to jako pierwszy ruch) widzisz, że
zostają Ci 2 ruchy w prawo i 2 w górę (w sumie 4 ruchy) −− postępujesz analogicznie:
| | 4! | |
= |
| ... jednak po skosie możesz pójść w każdym momencie pomiędzy poruszaniem |
| | 2!2! | |
się w prawo lub do góry (dlatego *5)
2 sie 11:56
Trivial: Gratulacje,
Artur. Ja rozwiązałem to zadanie inaczej, ale też wyszło mi 63.
2 sie 12:14
Trivial: Jeżeli ktoś chce rozwiązać innym sposobem, proszę bardzo.
2 sie 12:17