Układ równań
aquavis: Rozwiąż algebraicznie układ równań:
2 sie 12:36
2 sie 12:38
aquavis: Proszę o bardziej szczegółowe rozwiązanie
2 sie 13:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
bardziej szczegółowe (dotyczy a) niż to co zaprezentowałem

a czego dokładnie nie rozumiesz
2 sie 13:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
i odpowiedź 'wszystkiego' nie jest odpowiedzią
2 sie 13:08
aquavis: oki już teraz wszystko kumam

Dzięki
2 sie 13:12
aquavis: nie jednak nie kumam tego rozpisz mi to lepiej
2 sie 13:19
aquavis: Układ równań aquavis: Rozwiąż algebraicznie układ równań:
⎧ 3x+2y=9
a) ⎩ 2x+y=7
⎧ 6x+7y=8
b) ⎩ 7x+9y=5
⎧ 2x−y=x+1
c) ⎩ y=x−1
2 sie 13:25
rumpek: "
aquavis: nie jednak nie kumam tego rozpisz mi to lepiej", trochę to niegrzeczne bo
zabrzmiało jak rozkaz, a nie jak prośba

i po co wklejać po raz kolejny raz? śmiecisz
tylko
2 sie 13:27
aquavis: czyli nie mam co liczyć na pomoc z Twojej strony?
2 sie 13:29
rumpek: n/c
2 sie 13:31
pigor: ...

no to
b) 6x+7y= 8 najlepiej metodą wyznaczników, bo brzydkie współczynniki ,
7x+9y= 5
|6 7| |8 7|
W= |7 9|= 6*9−7*7= 54−49= 5, W
x= |5 9|= 8*9−7*5= 72−35= 37,
|6 8|
W
y= |7 5|= 6*5−7*8=30−56= −26 , to
| | Wx | | 37 | | Wy | | 26 | |
x= |
| = |
| =7,4 , y= |
| = − |
| =−5,2 , , czyli |
| | W | | 5 | | W | | 5 | |
(x,y)=(7.4 , −5.2) .− szukane
rozwiązanie danego układu ...
2 sie 13:38
aquavis: jeśli można to prosiłbym metodą podstawiania.
2 sie 13:41
picia:
do b) metode podstawiania

wyznaczniki najlepsze
2 sie 13:47
pigor: ... zaś
c) 2x−y= x+1 np. tak :
y=x−1
2x−y= x+1 x −y= 1
y= x−1 ⇔ −x+y= −1 dodając stronami otrzymujesz
0=0 , a to oznacza, że dany
układ jest
nieoznaczony , czyli ma
∞ wiele (nieskończenie wiele) rozwiązań postaci np.
(x, y=x−1) , gdzie
x∊R , dlatego taki układ nazywamy też inaczej : układem równań
zależnych , a graficznie proste będące wykresami obu równąń układu pokrywają się . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
oczywiście możesz do równości x+1=x+1 ⇔ 0=0 dojść metodą podstawiania ...
2 sie 13:53
pigor: ... o nie , na pewno ja nie zrobię

ci metodą podstawiania przykładu b)
2 sie 13:54