matematykaszkolna.pl
Oblicz rownanie justa...: hej jak mam zrobić to równanie (x(x+3)) : (x(x−1)) = 2
2 sie 16:01
ebi:
x2+3 

=2
x2−1 
x2+3=2x2−2 −x2=−5 x2=5 x1=5 x2=−5
2 sie 16:06
Artur_z_miasta_Neptuna: zał: x≠0 ⋀ x−1 ≠ 0
x(x+3) x(x+3) 2 

= 2 ⇔

=

x(x−1) x(x−1) 1 
mnożysz na krzyż 2x(x+3) = x(x−1) 2x(x+3) − x(x−1) = 0 x[2(x+3) −(x−1)] = 0 x[2x+6 − x + 1] = 0 x(x+7) = 0 x=0 −−− sprzeczne z zał. ⋁ x=−7 odp.: x=−7
2 sie 16:06
Artur_z_miasta_Neptuna: oczywiście źle wymnożyłem 'na krzyż' (ciiii ... nie smiac się) ... ale autorka powinna 'załapać' procedurę
2 sie 16:07
pigor: ... Dr=R−{0,1} − dziedzina twojego równania i wtedy kolejno jest ono
 x+3 
... ⇔

=2 ⇔ x+3=2(x−1) ⇔ x+3=2x−2 ⇔ x=5 − jedyne rozwiązanie . ... emotka
 x−1 
2 sie 16:08
ebi: sorryyy, bląd
x2+3x 

=2
x2−x 
x2+3x=2x2−2x −x2+5x=0 x(5−x)=0
 0 
x1=0 x2=5, ale dla x=0

=2 sprzeczność , wię x=5
 0 
2 sie 16:08
justa...: ale w odpowiedzi mam mieć x=5
2 sie 16:09
justa...: teraz rozumiem emotka a dziedzina w takich zadaniach zawsze ma byc?
2 sie 16:10
pigor: ... dobre emotka , ale justa ma dylemat
2 sie 16:10
justa...: dziekuje emotka
2 sie 16:14
pigor: ... najpierw dziedzinę , gdy chcesz rozwiązywać metodą równań równoważnych , albo nie , wtedy metodą analizy starożytnych i na końcu musisz sprawdzić, czy ... emotka spełniają dane równanie ; ja oczywiście wolę to 1−sze . ... emotka
2 sie 16:14
justa...: ja Cie prosze możesz po polsku bo nic z tego nie kumam...
2 sie 16:17
Mila:
 x*(x+3) 
(x(x+3)) : (x(x−1)) = 2⇔

=2
 x*(x−1) 
zastrzeżenia: x≠0 i x≠1(mianowniki różne od zera) Po uproszczeniu przez x
(x+3) 2 

=

mnozymy na krzyż
(x−1) 1 
x+3=2*(x−1) x+3=2x−2 /+2,−x x=5
2 sie 16:26
pigor: ... rozśmieszyła(e)ś mnie ; no i dobrze , że nie kumasz zapomnij , mojej odpowiedzi nie było . ...emotka
2 sie 16:28
justa...: dobrze czyli ze ma byc poprostu dziedzina i na koncu mam sprawdzic czy nalezy czy nie tak?emotka dziekujeemotka
2 sie 16:59
Artur z miasta Neptuna: Wszedzie gdzie wyliczasz jakas niewiadoma ... musisz sprawdzic dziedzine.
2 sie 17:01
Mila: Rozwiązanie musi należeć do dziedziny równania.
2 sie 17:02
pigor: ... czyli w "moim" sposobie" , na końcu tylko sprawdzasz, czy znalezione rozwiązanie należy do podanej na początku dziedziny , natomiast w tym 2−im sposobie ponieważ, nie podajesz dziedziny, musisz znalezione pierwiastki (rozwiązanie) podstawić do danego równania i sprawdzić, czy jego strona L=P i to tyle . ... emotka
2 sie 17:11
pigor: ... przepraszam Mila , ja cię rozumiem, ale muszę to powiedzieć, bo na samo słowo "krzyż", robi mi się ...emotka , mianowicie − teraz mówię do ciebie justa − − takiego potworka ... emotka jak "mnożymy na krzyż" nie ma w matematyce (brrr... mam dość krzyża w stylu pana Rydzyka), a więc dla mnie to tylko schemat techniczny nauczycieli, dobrze jest powiedzieć (napisać) "z własności proporcji", a jeśli zapytasz jakiej , oto ona : "iloczyn wyrazów skrajnych i środkowych jest stały" i co nie kumasz ? szkoda , bo jest taka prosta przyjemna (ta własność) ; pozdrawiam... emotka −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− może uda mi się jednak co nieco wytłumaczyć, a więc :
 a c 
proporcja

=

i b,d≠0 ⇔ a : b = c : d ⇔ ad =bc, gdzie
 b d 
a,d − wyrazy skrajne , b,c − wyrazy środkowe
2 sie 18:22
picia: wazne zeby wiedziec jak liczyc i tyle emotka
2 sie 18:26
pigor: ... no to tu picia mówisz niestety bzdety, a ja myślałem, że dobre forum liczy się z językiem matematyki , no i co nieco uczy języka , a nie tylko liczy byle liczyć, zwłaszcza np. tą kretyńską "deltą" , a nie wyróżnikiem . ... emotka
2 sie 19:42
picia: to nie sa bzdety. zobacz ile ludzi pisze tu "na krzyz". a co do Twojej kochanej emotka delty to jesli ktos zaczyna f kwadratowa to chyba lepiej zeby na poczatku dobrze opanowal liczenie wyroznika a dopiero pozniej bral sie za grupowanie.. nie wszyscy sa tak sprytni jak Ty emotka PS a to mam do Ciebie pigor pytanie: czy dziedzina to nie jest przy funkcji? bo juz mnie raz ktos poprawial, ze powinienem pisac o zalozeniu a nie dziedzinie.
2 sie 20:18
pigor: ..nie rozumiemy się jednak , bo jeśli ludzie tak piszą niech sobie piszą , moim zdanie piszą g... , ale to już ich biznes, a ja piszę , że takk nie powinni pisać w sytuacji, w których już nie wytrzymuję i koniec, no i nie mam zamiaru ich złych − delikatnie mówiąc − przyzwyczajeń zmieniać , amen co do "delty" , to nie będę się już wypowiadać, ale powiem na koniec tylko to, że najpierw powinno się zaczynać właśnie od grupowania, wyłączania przed nawias itp , a o "delcie" powiedzieć np. pól roku później , na zakończenie działu i poświęcić jej np. tylko 2h lekcyjne , amen co do dziedziny − jak zwał tak zwał − niech ten ktoś nazywa to założeniem , a dla mnie to będzie dziedzina funkcji równania, nierówności, wyrażenia , itp , czyli zbiór wartości zmiennej np. a,b,c, ...x, ... itd. dla których dana forma zdaniowa ma sens i to by było wszystko z mojej strony, −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− jednak nie powiem − jak mawia znany klasyk z Torunia − alleluja i do przodu, widząc taki upadek matematyki w polskich , bo przecież , nie żydowskich − jak zapewne by chciał pan R i jego KK − szkołach .
2 sie 22:01