Wyznacz rozwiązanie z wielomianu
Agusia: Wyznacz rozwiązanie z wielomianu:
w(x)=3x5−14x4+5x3+50x2−70x−24
Z góry serdecznie dziękuję
2 sie 15:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
jakie niby rozwiązanie wielomianu

Czemu ów wielomian ma się równać

Jaki poziom

Liceum

Studia
2 sie 15:44
Agusia: Ja liceum... znaczy sie technikum ale w sumie nie ma zbytniej różnicy...
po prostu zaczęliśmy wielomiany pod koniec poprzedniego roku
[bylo juz dodawanie, mnożenie,wszystko powtórzenie z gimnazjum i podstawówki

ale do wyznaczania rozwiązań wielomianów nie doszliśmy]
znalazłam dany przykład przypadkiem i akurat on nie
bardzo mi wychodzi... myślałam że może ktoś inny by potrafił
równania wielomianowe ^^ chyba tak to sięnazywa
2 sie 16:17
Artur z miasta Neptuna:
Jezeli chodzi Ci o wyliczenie miejsc zerowych (kiedy ten wielomian =0) to na poziomie
liceum/technikum jest to zadanie nie do rozwiazania (sa 3 miejsca zerowe,ale wszystkie
przyjmuja wartosci niewymierne −−− chyba ze zle przepisalas przyklad)
2 sie 16:43
Agusia: dobrze, kilka razy sprawdzałam zanim dodałam
2 sie 17:12
Mila: Napisz jakie było polecenie.
2 sie 17:14
Agusia: oj
2 sie 17:19
Agusia: Wyznacz pierwiastki wielomianu w(x)=...
2 sie 17:21
Agusia: ale da się to w ogóle [nie patrząc na poziom] wykonać?
2 sie 17:22
Agusia: jakieś dodatkowe wzory czy coś?
2 sie 17:23
Mila:
Trzeba szukać ułamkowych pierwiastków, ale nie widzę.Poszukam w zbiorze, może jakiś jeden
współczynnik ma być inny.
2 sie 18:11
Agusia: byłabym wdzieczna
2 sie 18:18
2 sie 18:19
nikt : <3
2 sie 18:24
Agusia: Bardzo dziękuję, ; *
2 sie 18:33
2 sie 18:38
Agusia: właśnie szukałam czegoś trudniejszego

ale widocznie mega przesadziłam ; D
2 sie 18:49
nikt : to w takim razie masz dwa zadanka :
1. Rozłóż wielomian na czynniki :
x4 + 1
2. Rozwiąż równanie :
x3 + 3x2 + 3x + 10 = 0
2 sie 18:51
Rafał274:
Swoją drogą zawsze ciekawiła mnie zamiana ułamka dziesiętnego nieskończonego na liczbę z
pierwiastkami, itd.
Na przykład
| | 7√85 − 9√32 | |
0,208327296... = |
| |
| | 2 | |
Pytanie czy pierwiastki rzeczywiste wielomianu o współczynnikach całkowitych można zamienić
właśnie z tej formy dziesiętnej na powyższą.
Na przykład w tym zadaniu mamy wielomian W(x) i według wolframa jeden z jego pierwiastków to :
x
1 = 3,38043...
Ciekawe czy to również liczba niewymierna, którą da się zapisać za pomocą pierwiastków,
ułamków, sumy itd. Może też być tak, że liczby x
1 nie da się przedstawić w sposób o którym
mówię tak jak liczby na przykład π
e.
2 sie 18:54
Agusia: Panie
nikt, dziękuję
2 sie 21:35
Lukasz: a czy można było by ten wielomian i tak rozwiązać? jakimi metodami?
2 sie 23:08