Prawdopodobieństwo
Asia: Z pojemnika w którym znajdują się 3 kule białe i 4 kule zielone losujemy dwa razy po jednej
kuli, przy czym po każdym losowaniu zatrzymujemy wylosowana kulę. Oblicz prawdopodobieństwo
wylosowania dwóch kul tego samego koloru.
2 sie 08:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
A − losujesz białą i białą
| 3 | | 2 | | 6 | |
| * |
| = |
| ... nie skracaj (w prawdopodobieństwie przeważnie staramy się |
| 7 | | 6 | | 7*6 | |
nie skracać ułamków w wynikach cząstkowych −−− później łatwiej jest dodawać ... bo już masz je
wszystkie w takim samym mianowniku)
B − losujesz zielona i zieloną
C −−− losujesz dwie kule tego samego koloru
| | 6 + 12 | | 18 | | 3 | |
P(C) = P(A) + P(B) = |
| = |
| = |
| |
| | 7*6 | | 7*6 | | 7 | |
2 sie 08:55
Asia: Na pewno to jest dobre rozwiązanie. Żadnych wariancji albo kombinacji nie powinniśmy użyć?
2 sie 09:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
poniekąd korzysta się z tego (z czego dokładnie nie wiem −−− bo nigdy kombinatoryki nie
pamiętałem) ... ale na pewno jest dobrze rozwiązane
2 sie 10:06
Mila: II sposób (Kombinacje)
A −wylosowano 2 kule białe
| | | |
|A|= | =3 wylosowano 2 białe kule spośród 3 |
| | |
B− wylosowano 2 kule zielone
| | | |
|B|= | =6 wylosowano 2 kule zielone spośród 4 |
| | |
C −wylosowano dwie kule tego samego koloru
2 sie 16:15