liniowa
Mycha: Napisz wzór funkcji liniowej,której wykres przecina oś OY w punkcie (0,−3) jest prostopadły do
prostej y=2x−4
2 sie 12:51
2 sie 12:52
Mycha: a1*a2= −1 −−−> czy dobrze?
2*a=−1/2
a=−0,5
y=−0,5x+b
−3=−0,5*0+(−4)
i co dalej ?
bo przecież b nie ma
2 sie 13:03
nikt : y = −0,5x + b

teraz nie rozumiem skąd wzięła się ta (−4) zamiast b ?
2 sie 13:10
Mycha: czyli tam ma być :
−3= −0,5+b−4?
2 sie 13:16
nikt : dochodzisz do momentu gdy :
masz już równanie prostej prostopadłej :
oraz współrzędne punku który należy do tej prostej P(0;−3).
Wystarczy podstawić współrzędne punktu do równania prostej. b jest parametrem i zostaje tam
gdzie był. Nic pod niego na razie nie podstawiasz anie nie zmieniasz jego miejsca.
2 sie 13:20
Mycha: dzięki
2 sie 13:37
Aga1.:
lub
Prosta y=ax+b przecina oś OY w punkcie (0,b).
U Ciebie (0,−3) , czyli b=−3
Odp.
2 sie 13:37
pigor: ... Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przecina oś OY w punkcie (0,−3) i jest
prostopadły do prostej y=2x−4
no to np. tak :
szukasz prostej p w postaci
y=ax+b takiej , że p ⊥ k : y=2x−4 , zatem z warunków
zadania
nieznane
a jest odwrotnością współczynnika kierunkowego danej prostej k, czyli u{1]{2},
ale wziętą ze znakiem przeciwnym, czyli
a=−12 , zaś
nieznane
b to rzędna punktu o odciętej 0 (zero), czyli tu właśnie danego punktu
przecięcia się z osią OY, a więc
b=−3 , zatem
y=−12x−3 − szukana prosta w
postaci kierunkowej , która jest ⇔ 2y=−x−6 ⇔
x+2y+6=0 − takiej w postaci ogólnej ,
jeśli miałabyś np, do czynienia z zadaniem testowym i problem z wyborem odpowiedzi . ...
2 sie 14:37