proszę o pomoc
kolorowy: Witam , bardzo proszę o rozwiązanie takiego zadania , gdyż nie wiem jak go rozwiązać ,
poprostu zasadę indukcji matematycznej znam ale i tak tego nie mogę rozwiązać , mianowicie:
wykaż metodą indukcji matematycznej , że dla n ≥ 1 ,gdzie n to liczba naturalna, zachodzi
nierówność
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + ... + |
| > 1 |
| n+1 | | n+2 | | n+3 | | 3n+1 | |
2 sie 09:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
na pewno dobrze zapisałeś tą nierówność
| | 1 | |
chodzi mi o ostatni ułamek |
| |
| | 3n+1 | |
2 sie 10:12
b.: 1. sprawdź dla n=1
2. załóżmy, że nierówność zachodzi dla pewnego n >= 1. Wtedy
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= ( |
| + ... + |
| ) + ( |
| + |
| + |
| − |
| ) |
| | n+1 | | 3n+1 | | 3n+2 | | 3n+3 | | 3n+4 | | n+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
> 1 + ( |
| + |
| + |
| − |
| ) |
| | 3n+2 | | 3n+3 | | 3n+4 | | n+1 | |
z założenia indukcyjnego
pozostaje pokazać, że wyrażenie w ostatnim nawiasie jest nieujemne
2 sie 10:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
b.
dla n=1 NIE ZACHODZI nierówność, bo:
dlatego mój wpis z 10:12
2 sie 11:06
AC:
Arturze!
to wygłada tak:
2 sie 12:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
fakt ... fakt
2 sie 12:20