losy drzewko
pytajnik: Na loterii jest dziesięć losów, wśród których jeden los wygrywa 100 zł, trzy losy wygrywają po
50 zł, a pozostałe losy są puste. Kupujemy dwa losy na loterii. Sporządź drzewo tego
doświadczenia losowego i oblicz prawdopodobieństwo, że wygramy co najmniej 100 zł. Jaki wynik?
bo mi wychodzi 2490 a w odp mam 715
2 sie 11:30
Patronus:
A − wygrywamy co najmniej 100 zł
| | | | | | | | | | | |
|A| = | * | + | + | * | = 6 + 3 + 3 = 12 |
| | | | | | |
Czyli losujemy jeden pusty i jeden za 100 lub − 6 możliwości
2 losy po 50 zł lub − 3 możliwości
jeden za 50 i jeden za 100 − 3 możliwości
A drzewa nie rysuje z zasady, bo nie lubię.
2 sie 11:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
na niebiesko są liczniki ułamków, których mianownik wynosi 10
na czerwono są liczniki ułamków, których mianownik wynosi 9
| | 1 | | 3 | | 6 | | 3 | | 1 | | 2 | | 6 | | 1 | |
P(A) = |
| *( |
| + |
| ) + |
| *( |
| + |
| ) + |
| * |
| = |
| | 10 | | 9 | | 9 | | 10 | | 9 | | 9 | | 10 | | 9 | |
2 sie 11:51