Stereometria
Tomek: Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły powstałej przez obrót trójkąta równobocznego o boku
długości 4 wokół jego wysokości. Bardzo prosiłbym o pomoc
2 sie 08:31
Artur_z_miasta_Neptuna:

krok 1.
narysuj sobie ta bryłę
krok 2.
zauważyłeś, że powstała bryła będąca walcem z wyciętymi dwoma ostrosłupami.
krok 3.
ze wzorów wyznaczasz wysokość trójkąta równobocznego
krok 4.
mając wszystkie dane obliczasz:
| | 1 | | 2 | |
Vfigury = Vwalca − 2*Vostrosłupa = πh2*4 − 2* |
| πh2*2 = |
| πh2*4 = .... |
| | 3 | | 3 | |
2 sie 08:44
Tomek: Dzięki za pomoc
2 sie 08:49
Aga1.:

W wyniku obrotu trójkąta równobocznego wokół jego wysokości powstaje stożek, którego podstawą
| | 1 | |
jest koło o promieniu r= |
| a=2 i wysokości równej wysokości trójkąta |
| | 2 | |
| | a√3 | |
h= |
| =2√3 oraz tworzącej l=a=4 |
| | 2 | |
P
c=πr
2+πrl
Podstaw i dokończ.
2 sie 10:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
faktycznie −−− wokół wysokości

nie wiem czemu go obracałem wokół jednego z wierzchołków
2 sie 11:18
pigor: ... zadanie brzmi : Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły powstałej
przez obrót trójkąta równobocznego o boku długości 4 wokół jego wysokości.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to standardowe wielkości stożka r=
12*4=2 i l=a=4 , wtedy
Pc=P
b+Pp= π rl+π r
2= πr(r+l)= 2π(2+4)=
12π j
2 i nic więcej nas tu nie obchodzi.
2 sie 12:59