pochodna
em: ile wynosi pochodna z √2x?
2 sie 21:06
Trivial: A ile wynosi pochodna z
√x?
A ile wynosi pochodna z 2x?
a jak brzmi reguła łańcuchowa?
2 sie 21:09
em: | | 2 | |
ja myślę, że to będzie |
| . dobrze myślę?  |
| | √x | |
2 sie 21:13
Trivial: Nie. Pomyliłeś się o stałą. Zapisz po kolei to powiem Ci gdzie robisz błąd.
2 sie 21:15
em: no mam 2x12
liczę pochodną i wychodzi 2*12x−12
a potem mnożę przez pochodna wnętrza, czyli przez 2?
2 sie 21:18
Trivial: Masz (2x)
1/2, a nie 2*(x)
1/2.

Ale dobrze kombinujesz.
2 sie 21:20
em: ja już się totalnie zgubiłam i liczę ciągle tak samo. wiem, że to proste, ale nie potrafię
znaleźć błędu. jakaś wskazówka?
2 sie 21:22
Trivial:
Nie da się dać wskazówki do tego zadania.

Można podać co najwyżej gotowe rozwiązanie:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(√2x)' = [(2x)1/2]' = |
| (2x)1/2 − 1*(2x)' = |
| * |
| *2 = |
| |
| | 2 | | 2 | | √2x | | √2x | |
2 sie 21:23
em: no i teraz wszystko sie zgadza. dziękuję bardzo
2 sie 21:27
b.: chyba nieco łatwiej liczyć bez używania pochodnej funkcji złożonej:
(√2x)' = (√2 √x)' = √2 (√x)' = ...
2 sie 22:47
Gustlik: Liczysz pochodną z funkcji złożonej:
f(g)=f'(g)*g'
Korzystasz z:
oraz
(2x)'=2
3 sie 10:23
Eta:
Tak jak podał
b
(a*f(x))
'= a* f
'(x)
| | 1 | | √2 | |
(√2*√x)' = √2* |
| = |
| |
| | 2√x | | 2√x | |
i to wszystko

Wynik ostateczny jaki podał
Gustlik
ale bardziej elegancko:
| | 1 | | 1 | | √2 | |
|
| = |
| = |
| dla x >0 |
| | √2x | | √2*√x | | 2√x | |
3 sie 13:53
b.: w wakacje jest tak mało pytających osób, że niektóre zadania są rozwiązywane przez 4 osoby
3 sie 14:04
Eta:
Wtrąciłam się tylko dlatego,że
Gustlik uparł się na pochodną funkcji złożonej

Pozdrawiam
b .........
3 sie 14:06
Trivial: | | 1 | |
Jak dla mnie bardziej elegancko jest |
| .  |
| | √2x | |
3 sie 15:53
Eta:
3 sie 16:28