równośc wielomianów
d4mian: Dla jakich wartości parametrów a i b prawdziwa jest równość?
2x4 −x3 +2x2 −3 = (2x3 + ax2 + bx +3)(x−1)
Proszę o rozwiązanie
2 sie 16:41
Artur z miasta Neptuna:
wymnoz nawiasy po prawej stronie rownanie
nastepnie porownaj wspolczynniki przy tej samej potedze 'x' czyli:
2 = 2
−1 = −2 + a
itd.
rozwiaz uklad rownan wyliczajac a i b
2 sie 16:46
Eta:
Można też tak ( bez wymnażania)
2x4−x3+2x2−3= (x−1)(2x3+x2+3x+3)
(x−1)(2x3+x2+3x+3)= (x−1)(2x3+ax2+bx+3)
zatem: a= 1 , b= 3
2 sie 17:45