kombinatoryka
Zozol: Na przyjęciu spotkała się pewna liczba znajomych. Wszyscy znajomi przywitali się podaniem ręki.
Nastąpiło 10 powitań. Ilu przyjaciół się spotkało?
2 sie 12:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
na spotkaniu jest 'n' osób ... kazdy sie z każdym RAZ wita.
pierwszy wyciąga dłoń do 'n−1' osób (z każdym się wita)
drugi wyciąga dloń do 'n−2' osób (bo z pierwszym się juz witał, wiec wita się z całą resztą)
trzeci wyciąga dłoń do 'n−3' osób
.......
'n−1' wyciąga dłoń do 1 osoby
'n'ty nie wyciąga do nikogo dłoni bo już wszyscy się z nim przywitali.
| | n*(n−1) | |
Czyli miało miejsce (1+2+3+....+(n−3)+(n−2)+(n−1)) = |
| uścisków dłoni |
| | 2 | |
| n*(n−1) | |
| = 10 ⇔ n(n−1) = 20 ⇔ n = 5 |
| 2 | |
2 sie 13:12
Mila: n − liczba osób
| | n(n−1) | |
= |
| dalej jak u Artura |
| | 2 | |
n=5
2 sie 15:19
rumpek: | | | |
czyli łatwiej: | = 10, n ≥ 2 |
| | |
| | n! | | n(n − 1)(n − 2)! | | n(n − 1) | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2(n − 2)! | | 2(n − 2)! | | 2 | |
n(n − 1) = 20:
1 sposób:
n(n − 1) = 20
n(n − 1) = 4 * 5, czyli n = 5
2 sposób (nieśmiertelna Δ):
n
2 − n − 20 = 0
Δ = 1 + 80 = 81 ⇒
√Δ = 9
2 sie 15:40