matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 2.5.2009
Zadania
Odp.
9
jaa:
zapisz równanie okręgu symetrycznego do okregu x
2
+6x+y
2
−4y+9 wzgledem prostej o rownaniu 2x−4y+1=0
2
jaa:
dane sa rownania dwoch okregow: (x−3)
2
+y
2
=9 i (x+5)
2
+y
2
=25. znajdz rownania prostych stycznym do obu tych okregow
1
pietrus:
Napisac rownanie plaszczyzny przechodzącej przez punkty P
1
i P
2
oraz rownoleglej do wektora R, gdy: P
1
(2,−1,3) P
2
(3,2,1), R=[−3,1,3]
1
pietrus:
Napisac rownanie plaszczyzny przechodzącej przez punkty P
1
(−1,2,0), P
2
(1,1,2) i prostopadłej do płaszczyzny x+2y+2z−1=0
2
Natalia85692:
1. Graniastosłup prawidłowy trójkątny ma objętość 37 cm3. Jaką objętość miałby ten graniastosłup po wydłużeniu każdej krawędzi dwukrotnie?
23
Gimigis:
rozwiąż równanie:
2
= 5
/7x−1/
te / oznaczają wartość bezwzględna...chce wiedzieć jak są x bo nie wiem czy dobrze zrobiłam i
3
pietrus:
Oblicz kąt między płaszczyznami: π
1
:x−y+2z+3=0 a płaszczyzną Y0Z. Moglby ktoś mi powiedziec o co chodzi z tą płaszczyzną Y0Z
4
Natalia85692:
1. Graniastosłup prawidłowy trójkątny ma objętość 37 cm3. Jaką objętość miałby ten graniastosłup po wydłużeniu każdej krawędzi dwukrotnie?
1
pietrus:
Obliczyc odległóśc miedzy płaszczyznami: π
1
:4x+3y−5z+12=0 oraz π
2
:8x+6y−10z−1=0. Tutaj wystarczy wyznaczyc jakikolwiek punkt na którejkolwiek z plaszczyzm, ale nie wiem jak.
2
by:
Proszę "matematyków"
o pomoc
Do akwarium, którego podstawa jest prostokatem o bokach 20 cm i 40 cm, wlewamy 2 l wody, a nastepnie wkladamy metalowy klocek szescienny o krawędzi 8 cm.
1
beata:
trzy boki trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Obwód jego wynosi 18. Oblicz boki trójkąta i jego pole
4
beata:
tgα
wykaż tożsamość :
+ctgα = sin
2
α
tgα
1
beata:
trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny. Gdy je dodamy otrzymamy 30. Jeżeli środkową zmniejszymy o 2 to powstanie ciąg geometryczny. Jakie to liczby?
14
michal:
w trojkacie rownoramiennym podstawa jest dl 6 a ramie 5 oblicz odleglosc punktow przeciecia sie wysokosci od podstawy trojkata
1
Gural:
Witam mam prośbę żeby ktoś mi wytłumaczył w jaki sposób się oblicza nastepujące równanka
√
2
4
gUMIS:
W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór tych wszystkich punktów płaszczyzny o współrzędnych (a,b) , dla których funkcja
2
Wszystko_Bez_Sensu:
Pan Kozłowski złożył do banku 8000 zł, a po upływie pierwszego i każdego następnego roku wpłacał po 1000 zł. Ile lat oszczędzał pan Kozłowski, jeśli na koniec tego okresu na koncie
12
Gimigis:
może mi ktoś odświeżyć pamięć
mam zadanie:
3
I Am... Sasha Fierce:
Współczynniki a,b,c równania ax
2
+bx+c=0 tworzą ciąg arytmetyczny, którego suma wynosi 24. Jednym z rozwiązań równania jest −0,2. Znajdź 2 rozwiązanie.
2
I Am... Sasha Fierce:
Udowodnij, że kwadraty wyrażeń x
2
−2x−1, x
2
+1 i x
2
+2x−1 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny.
4
Gural:
Witam potrzebuje pomocy przy rozwiązaniu równania
3
Mati:
Napisac równanie płaszczyzny przechodzącej przez środek odcinka AB i prostopadłej do niego, jeżeli: A(1,2,3), B(3,4,5).
2
mirek465:
Kwadrat i szściokąt foremny mają równe pola. Ile razy dłuższy jwst bok kwadratu od boku sześciokąta?
2
Ola :
Stosunek pól dwóch wielokątów podobnych jest równy 16 przez 25 Oblicz stosunek pól tych wielokątów
2
melania.:
kat przy podstawie trojkata rownoramiennego o obwodzie 20 cm ma miare 75 stopni. oblicz pole tego trojkata.
2
melania.:
84
w trojkacie prostokatnym o polu 136,5 cm
2
cosinus jednego z katow jest rowny
. oblicz
85
dlugosci bokow tego trojkata.
4
Magda:
x
2
(1−
3
√
3
)+6x(1−
3
√
3
)+5(1−
3
√
3
)≥0
3
Madzia :):
Odcinek łączący srodki ramion trapezu dzieli ten trapez na dwie figury o polach równych 12 i 8. Oblicz pola trójkątów, na które dzieli ten trapez przekątna trapezu.
6
Basiu i inni pomocy:):
1)Rowerzysta w ciagu pierwszej godziny przejechał 20 km,a w ciagu każdej następnej godziny odcinek o 0,75 km krótszy od poprzedniego.Jaką drogę pokonał rowerzysta,jeśliw ciagu ostatniej
1
kynio:
mam problem z zadaniem
2
Filip:
Siema! Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
4
Madzia :):
Pole trójkąta ostrokątnego ABC jest równe 100. Punkt D nalezy do boku AB i długość odcinka ADdo długosci odcina DB jest równy 7:3. Punkt E leży na boku AC i stosunek dł odcinka AE do dł
27
BigMax:
Stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola powierzchni kuli opisanej na tym stożku wynosi 3:8. Znajdź kąt rozwarcia tego stożka.
8
sinus:
wykaż, że wykresy funkcji f(x)=
√
2−x
i g(x)=
√
2+x
sa przystajace