Oblicz współczynniki w ciągu arytmetycznym
I Am... Sasha Fierce: Współczynniki a,b,c równania ax2+bx+c=0 tworzą ciąg arytmetyczny, którego suma wynosi 24.
Jednym z rozwiązań równania jest −0,2. Znajdź 2 rozwiązanie.
Obliczylam, ze a=16, b=8, c=0 i nie jestem pewna co do c.
2 maj 16:45
Jacek Karaśkiewicz:
① a + b + c = 24
② b = a + r
③ c = a + 2r
Wstawiamy ② i ③ do ①, otrzymujemy: 3a + 3r = 24 ⇒ a + r = 8 ⇒ b = 8
Ponieważ jednym z pierwiastków równania jest −
15 więc:
a ⋅ (
15)
2 − b ⋅
15 + c = 0
a − 5b + 25c = 0
Wstawiamy b = 8 i mamy:
⑴ a + 25c = 40
Z kolei z ① mamy:
⑵ a + c = 16
Odejmujemy: ⑴ − ⑵ i otrzymujemy 24c = 24 ⇒ c = 1
a = 24 − b − c = 24 − 8 − 1 = 15
Czyli otrzymujemy a = 15, b = 8, c = 1.
Z wzorów Viete'a mamy x
1 + x
2 = −
ba = −
815
x
1 = −
15 ⇒ x
2 = −
815 +
15 = −
13
2 maj 19:55
I Am... Sasha Fierce: Dziekuje
5 maj 16:08
tim: Z kąd masz takie fajne numerki? Byś wstawił
5 maj 16:22