mam problem z zadaniem :((
Madzia :): Pole trójkąta ostrokątnego ABC jest równe 100. Punkt D nalezy do boku AB i długość odcinka ADdo
długosci odcina DB jest równy 7:3. Punkt E leży na boku AC i stosunek dł odcinka AE do dł
odcinka AC jest równe 4:5 . oblicz pole S czworokąta DBCE.
Z góry dziekuję
2 maj 09:59
@Basia: Podpowiadam
2 maj 10:05
@Basia:

3*AD = 7*DB
DB =
37*AD
AB = AD+DB = AD+
37AD =
107AD
AD =
710AB = 0,7*AB
5*AE = 4*AC
AE =
45AC = 0,2*AC
| | AB*AC*sinα | |
PABC = |
| = 100 |
| | 2 | |
AB*AC*sinα = 200
| | AD*AE*sinα | | 0,7*AB*0,2*AC*sinα | |
PADE = |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| 0,14*AB*AC*sinα | | 0,14*200 | |
| = |
| = 14 |
| 2 | | 2 | |
P
DBCE = P
ABC − P
ADE = 100−14 = 86
2 maj 10:17
Madzia :): Bardzo dziekuje
2 maj 10:19
Mat: AE = 4/5AC = 0,2*AC hmm, ciekawe, a nie 0,8*AC? To zadanie z rozwiązaniem można znaleźć na
przedostatniej stronie tego pdf'a
8 maj 23:25