trojkat.
melania.: kat przy podstawie trojkata rownoramiennego o obwodzie 20 cm ma miare 75 stopni. oblicz pole
tego trojkata.
bardzo prosze o wytlumaczenie.
2 maj 13:27
wmboczek:
a − ramie, b − pdstawa
pole trójkąta można wyznaczyć na 2 sposoby
P=1/2*a2*sin30 i P=1/2*a*b*sin75 i stąd wyznaczamy
b=a/(2*sin75)
i podstawiamy do 2a+b=20 otrzymując
a=20/(2+1/(2*sin75))
sin75=sin(45+30)=...=(√6+√2)/4
Mając a możemy wrócić do wzoru 1 na pole
2 maj 13:52
Bogdan:

α = 75
o (zielona kropka),
β = 180
o − 2*75
o = 30
o (czerwona kropka),
a + 2b = 20
| |
| = cos75o to a = 2bcos75o |
| b | |
| | 10 | |
2bcos75o + 2b = 20 to b(cos75o + 1) = 10 to b = |
| |
| | cos75o + 1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Pole trójkąta P = |
| b2sin30o = |
| b2, sin30o = |
| . |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
pozostaje obliczyć cos 75
o korzystając z wzoru: cos(x + y) = cosx cosy − sinx siny
cos75
o = cos(45
o + 30
o) = .....
2 maj 13:53