Ciąg arytmetyczny - kwadraty wyrażeń
I Am... Sasha Fierce: Udowodnij, że kwadraty wyrażeń x2−2x−1, x2+1 i x2+2x−1 w podanej kolejności tworzą ciąg
arytmetyczny.
2 maj 16:05
Jacek Karaśkiewicz:
Czyli mielibyśmy taki ciąg: a1 = (x2 − 2x − 1)2, a2 = (x2 + 1)2, a3 = (x2 + 2x − 1)2
Aby ten ciąg był arytmetyczny musiałoby być 2a2 = a1 + a3
a1 + a3 = (x2 − 2x − 1)2 + (x2 + 2x − 1)2 = x4 + 4x2 + 1 − 4x3 − 2x2 +
+ 4x + x4 + 4x2 + 1 + 4x3 − 2x2 − 4x = 2x4 + 4x2 + 2 =
= 2 ⋅ (x4 + 2x2 + 1)
2a2 = 2 ⋅ (x2 + 1)2 = 2 ⋅ (x4 + 2x2 + 1)
Czyli zgadza się, ciąg jest arytmetyczny.
2 maj 19:36
I Am... Sasha Fierce: Dzieki wielkie
5 maj 16:07