wykaż tożsamość
beata: | | tgα | |
wykaż tożsamość : |
| +ctgα = sin2 α |
| | tgα | |
2 maj 18:55
Klara:
Sprawdź czy dobrze napisałaś tożsamość


?
coś chyba nie tak ?
2 maj 19:19
Michał Szczotka: widzę że Klara też ma problem

a ja mam pytanie czy tożsamość może być wykazywana podczas gdy
strony mają różną dziedzinę

?
2 maj 19:20
b.: to w zasadzie tylko kwestia umowy, ale wydaje mi się, że tak, np.
tgα * ctgα = 1
to tożsamość, prawda? a dziedziny też są inne
w takim wypadku jw. należy wykazać równość dla wszystkich liczb α, dla których obie strony mają
sens
2 maj 21:54
b.: | | π | |
z tym że ta równość powyżej nie jest prawdziwa choćby dla α= |
| |
| | 4 | |
2 maj 21:55