geo
pietrus: Napisac rownanie plaszczyzny przechodzącej przez punkty P1 i P2 oraz rownoleglej do wektora
R, gdy: P1(2,−1,3) P2(3,2,1), R=[−3,1,3]
2 maj 22:12
@Basia:
Jeżeli zaczepisz w p−cie P1 wektor P1P3 = R wyznaczysz trzeci punkt, przez który musi
przechodzić płaszczyzna.
P3(x,y)
P1P3=[x−2;y+1;z−3]=R=[−3,1,3]
stąd:
x−2 = −3
x=5
y+1=1
y=0
z−3=3
z=6
P3(5,0,6)
Jeżeli zaczepisz w p−cie P2 wektor P2P4 = R wyznaczysz czwarty punkt, przez który musi
przechodzić płaszczyzna.
P4(x,y)
P1P4=[x−3;y−2;z−1]=R=[−3,1,3]
stąd:
x−3 = −3
x=6
y−1=1
y=2
z−1=3
z=4
P4(6,2,4)
P1(2,−1,3)
P2(3,2,1)
P3(5,0,6)
P4(6,2,4)
podstawiasz współrzędne P1,P2,P3,P4 do równania płaszczyzny
ax+by+cz+d=0
i rozwiązujesz układ czterech równań z niewiadomymi a,b,c,d
3 maj 14:14