pomocy!!!
Gimigis: rozwiąż równanie:
te / oznaczają wartość bezwzględna...chce wiedzieć jak są x bo nie wiem czy dobrze zrobiłam i
prosze o zaznaczenie na osi...
2 maj 20:25
Magda: pomnoz obustronnie przez /7x−1/, i zastosuj wlasnosc wartosci bezwzglednej
5(7x−1)=2 ⋁ 5(7x−1)=−2
2 maj 20:30
Gimigis: zrobiłam tak

tylko mam problem z zaznaczeniem na osi:(
2 maj 20:32
Magda: to jest rownanie wiec oś jest nie potrzebna
2 maj 20:35
Gimigis: nio ja właśnie musze to zaznaczyć...i wiem,że to sie jakos inaczej robi
2 maj 20:37
Magda: te dwa rozwiazania ktore otrzymalas sa rozwiazaniem rownosci, i nic wiecej
2 maj 20:37
Magda: a jak chcesz ta poprostu zaznacz je na osi i tyle
2 maj 20:38
2 maj 20:44
Squall: Gimigis, wymnóż podane wyniki i wyznacz x
| | 3 | |
powinno Ci wyjść x={1}{5} a w drugim przypadku x= |
| |
| | 35 | |
I te wyniki zaznaczasz na osi
2 maj 20:57
Gimigis: | | 3 | |
to jest takie głupie,że masakra... jak zaznaczyć |
|  wiem,że zadania z wartością |
| | 35 | |
bezwzględną inaczej zaznacza się na osi
2 maj 21:02
Squall: Miałem podobne zadanie dzisiaj na korkach i mi nauczyciel powiedział, że tak mam zaznaczać −
widać kiepski z matmy
2 maj 21:04
Gimigis:
2 maj 21:06
Gimigis: a robiłeś dziś na korkach nierówności z wartością bezwzględną

2 maj 21:07
Squall: No tak
2 maj 21:13
Gimigis: bo mam coś takiego
| 2 | |
| <1 i wychodzi mi x>−1 lub x<−5 i normalnie to zaznaczyć  |
| x+3 | |
2 maj 21:15
Squall: jest wartość bezwzględna w mianowniku?
2 maj 21:19
Gimigis: nio,sorry zapomniałam o klamerkach...ale wyszło mi tak jak Ci wyżej napisałam
2 maj 21:20
Squall: Zapisz to w postaci przedziałów.
x∊(−∞,−5) suma (−1,∞)
2 maj 21:25
Gimigis: nio ok

a mam jeszcze takie
2 maj 21:29
Squall: |x−1|>|x+1| ⇒x<0
Z dziedziny wykluczasz −1, bo mianownik nie może być zerem i zapisujesz, że x∊(−∞,−1)suma(−1,0)
2 maj 21:34
Gimigis: nie wyliczać x
2 maj 21:38
Squall: Nie ma sensu. Każdy x<0 będzie spełniał tą nierówność. Z wyjątkiem wspomnianej wyżej −1
2 maj 21:40
Gimigis: yhym...dzięki Squall
2 maj 21:42
Squall: Nie ma sprawy
2 maj 21:43