mądrzy proszę o pomoc!
Gimigis: może mi ktoś odświeżyć pamięć


mam zadanie:
równanie z wartością bezwzględną /2x−1/ = 1/2 jak się to rysuje na osi
2 maj 17:00
radek: znaczy takie cos rozpisujesz ze 2x−1= 12 lub 2x−1=−12
2 maj 17:06
radek:
2 maj 17:08
radek: ale jak masz tylko jedna wartosc bezwzgledna to nie ma co sie bawic w rysowanie przedzialow
2 maj 17:08
radek: jest to wlasnosc wartosci bezwzglednej ze |x| = a, to x = a lub x= −a
2 maj 17:11
Gimigis: nio na lekcji zapisaliśmy, że
x=3/4
x=1/4
nikt nie pamiętał jak to się zaznacza...ja chce to zrozumieć
2 maj 17:15
Klara:

witam

Korzystamy z interpretacji geometrycznej bezwzgl. wart.
I2x − 1I =
12 /:2
Ix −
12 I=
14 miejsce zerowe pod modułem : x −
12=0 => x =
12
odległość x=
12 o r=
14 ( zobacz na rysunku)
to po prawej stronie mamy x =
12 +
14 =
34
i po lewej stronie mamy: x =
12 − 14 =
14
zatem rozwiązania są :
x= 34 i x = 14
2 maj 17:45
Gimigis: a gdzie na osi mam pokazać to 3/4 i 1/4
2 maj 17:52
Gimigis: nigdy nie robiłam w ten sposób co ty...troszku to dla mnie czarna magia

my poprostu
wyznaczyliśmy te x i zaznaczyć nie umieliśmy
2 maj 17:53
Klara: No jak gdzie masz zaznaczyć?
chyba potrafisz zaznaczy ć na osi ( gdzie jest
34
a gdzie
14 −−−−− to przecież nic trudnego
2 maj 18:03
Klara: Skoro zaznaczyć nie umieliście !
to teraz już powinnaś umieć

?
2 maj 18:04
Gimigis: wezmę sobie zeszyt i książkę z pierwszej klasy...to niby nie jest trudne,ale i tak muszę zrobić
jeszcze trudniejsze przykłady. Wydawało mi się,że jak pani kazała sobie to przypomnieć,to
będzie coś trudniejszego...
2 maj 18:12
Bogdan:

Może te przykłady będą pomocne.
2 maj 18:45