geometria analityczna
pietrus: Napisac rownanie plaszczyzny przechodzącej przez punkty P1(−1,2,0), P2(1,1,2) i prostopadłej
do płaszczyzny x+2y+2z−1=0
2 maj 22:08
AS: Równanie płaszczyzny ma postać: A*x + B*y + C*z + D = 0
Warunek prostopadłości dwóch płaszczyzn: A*A1 + B*B1 + C*C1 = 0
Niech szukana płaszczyzna ma postać A*x + B*y + C*z + D = 0
Wstawiając współrzędne punktu P1 do równania płaszczyzny mamy
A*(−1) + B*2 + C*0 + D = 0
Wstawiając współrzędne punktu P2 do równania płaszczyzny mamy
A*! + B*1 + C*2 + D = 0
Z warunku prostopadłości mamy
A*1 + B*2 + C*2 = 0
Rozwiązując układ równań (przyjmując D jako znane) otrzymujemy
A = 3*D , B = D , C = −5*D/2
Wstawiając do równania płaszczyzny mamy
3*D*x + D*y − 5*D*z/2 + D = 0 |*2/D
6*x + 2*y − 5*z + 2 = 0
Jest to szukane równanie płaszczyzny
10 maj 15:58