Graniastoslupy - (1.) zadania. (2. i 3.) - kąty w graniastosłupach
Natalia85692: 1. Graniastosłup prawidłowy trójkątny ma objętość 37 cm3. Jaką objętość miałby ten
graniastosłup po wydłużeniu każdej krawędzi dwukrotnie?
2. Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 3 cm. Przekątna ściany
bocznej nachylona jest do płaszczyzny podstawy po kątem 60 stopni. Oblicz pole powierzchni
całkowitej tego graniastosłupa.
3.Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 20 cm i jest nachylona do
podstawy po kątem 45 stopni. Oblicz pole powierzchni tego graniastosłupa.
2 maj 20:06
Mariusz: Zad 1
skorzystaj z wzoru
V=(a2√3*H)/4
a−długość boku podstawy
2 maj 20:56
Mariusz: Zad 2
Pp=3*3=9
wysokosć
tg α=H/3
pewnie sobie dalej poradzisz powodzenia
Pc=2*Pp+4*Pb
2 maj 20:58
Mariusz: zrób rysunek po czym łatwo zauważysz że przekątna, krawędz boczna i przekątna podstawy tworzą
trójkąt równoramienny
dlatego H=a√3 z wzoru na przekątną kwadratu
i teraz liczymy z pitagorasa długośc boku podstawy
a2+(a√3)2=202
a=10cm
H=10√3
I teraz tylko pole
2 maj 21:02
Natalia85692: dalej nie wiem jak to zrobic. a az tak tępa nie jestem, zawsze 4 i 5 z matmy. nie mam pojecia
dlaczego te zadania az taki klopot mi sprawiaja.
2 maj 22:01