aaa
Basiu i inni pomocy:): 1)Rowerzysta w ciagu pierwszej godziny przejechał 20 km,a w ciagu każdej następnej godziny
odcinek o 0,75 km krótszy od poprzedniego.Jaką drogę pokonał rowerzysta,jeśliw ciagu ostatniej
godziny przejechał 17km.?
2)Pewien pan spłacił dług w wysokosci 5100zł w dwunastu ratach,z któych każda była mniejsza od
poprzedniej o 50 zł.Ile wynosiał pierwsza,a ile ostatnia rata?
3)Szósty wyraz ciagu aRYTMETYCZNEGO JEST RÓWNY ZERO.oBLICZ s11
4)trzy liczby tworzą ciag arytmetyczny.Suma tych liczb równa się osiemnaście a suma kwadratów
liczb skrajnych wynosi 104.Znajdź te liczby.
5)Ile razy zegar ,bijący tylko godziny,uderzy w ciagu doby?
2 maj 12:06
@Basia:
ad1.
ciąg arytmetyczny
a
1 = 20
r = −0,75
a
n = a
1+(n−1)*r = 20 −(n−1)*0,75=20−0,75n+0,75 = −0,75n + 20,75
a
n = 17
−0,75n + 20,75 = 17
−0,75n = −2,25
n =
22575 = 3
szukane: S
3
| | a1+a3 | | 20+17 | | 37*3 | | 111 | |
S3 = |
| *3 = |
| *3 = |
| = |
| = 55,5 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
ad2.
ciąg arytmetyczny
a
1 = ?
r = −50
n = 12
S
12 = 5100
| | a1+a12 | |
S12 = |
| *12 = 6(a1+a12) |
| | 2 | |
a
12 = a
1 + 11r = a
1−550
6(a
1+a
1−550) = 5100
wylicz a
1
potem wylicz a
12
ad3.
a
6=0
a
6 = a
1+5r = 0
a
1 = −5r
a
11=a
1+10r = −5r+10r = 5r
podstaw im policz
ad4.
a,b,c tworzą ciąg arytmetyczny
a+b+c=18
a
2+c
2 = 104
rozwiąż układ równań
ad5.
jeżeli przyjąć, że o 1 bije raz, o drugiej 2 razy,.....,w południe 12 razy,....,o północy
24razy
to masz ciąg arytmetyczny
a
1=1
r=1
policz S
24
2 maj 13:54
Tomek: zad.1 ciąg arytmetyczny malejący
a
0=20km
a
n=17km
r=0,75km
n=4 n
c=4+1=5 ,bo trzeba dodać zerowy wyraz
| | 20+17 | |
Snc=S5=5* |
| =92,5 [km] |
| | 2 | |
2 maj 13:54
Tomek: zad.1 ciąg arytmetyczny malejący
a
0=20km
a
n=17km
r=0,75km
n=4 n
c=4+1=5 ,bo trzeba dodać zerowy wyraz
| | 20+17 | |
Snc=S5=5* |
| =92,5 [km] |
| | 2 | |
2 maj 13:54
Tomek: nie mam czasu sprawdzić pozostałych więc sami jeszcze raz popatrzcie. A w pierwszym to raczej u
mnie jest dobrze
2 maj 13:56
@Basia: W pierwszym się pomyliłam. Tomek dobrze rozwiązał. Wbiłam 2 zamiast 3 i stąd błędny wynik.
2 maj 14:00
Basiu i inni pomocy:): ok,dzięki bardzo
2 maj 14:13