oblicz odleglosc punktow przeciecia sie wysokosci od podstawy trojkata
michal: w trojkacie rownoramiennym podstawa jest dl 6 a ramie 5 oblicz odleglosc punktow przeciecia sie
wysokosci od podstawy trojkata
2 maj 18:01
michal: ktos umie?
2 maj 18:09
michal: ?
2 maj 18:16
michal: Bogdan moge liczyc na twoja pomoc?
2 maj 18:20
michal: klara pomozesz?
2 maj 18:27
Marcin: z podobieństwa trójkątów wychodzi mi odległość 2,25 . Taki masz wynik otrzymać?
2 maj 18:31
michal: a nei wiem ale mam trygonometrie
2 maj 18:34
michal: a jak Ty to zrobiles?
2 maj 18:35
Marcin:

Na jeden kolor zaznaczyłem te same kąty
i wychodzi że
H to jest ta pionowa wysokość której długość obliczysz z Pitagorasa H=4
a ta 3 to połowa podstawy
no i wychodzi x=2,25
2 maj 18:42
michal: a to czasami sie nie spr w rownobocznych?
2 maj 18:49
michal: a to rownoramienny do ktorej klasy chodzisz?
2 maj 18:49
michal: ktos spr czy dobrze?
2 maj 18:51
Marcin: 3 LO
2 maj 18:52
Marcin: a kąty są OK rozrysowane
w równoramiennym też są takie zależności
2 maj 18:56
Klara:

z trójkąta AEC obliczamy długość h
h
2 = 5
2 − 3
2 => h
2 = 16 =>
h=4
pole trójkata ABC=
12*6*4 => P= 12
pole trójkąta ABC =
12*5*h
d
to
52*h
d = 12 => h
d=
245
z ΔAMB z tw. Pitagorasa:
IAMI
2= IABI
2 − h
d2 => IAMI
2 = 36 −
24252
IAMI
2 =
32425 => IAMI=
185
teraz z podobieństwa trójkątów:
ΔAEC ~ ΔMFC
więc:
| IACI | | IFCI | |
| = |
| gdzie IFCI= h − x , IMCI= 5− IAMI
|
| ICEI | | IMCI | |
| | 5 | | 4 − x | |
zatem: |
| = |
|
|
| | 4 | | 5 − 185 | |
zatem mamy: 16 − 4x = 25 − 18 => ...... policz
x
2 maj 19:07